Projekty 

Projektů probíhá vždy několik současně. Školních, celostátních i evropských.

Partnerská škola v Polsku 

Ve školním roce 2015/2016 jsme navázali kontakt se školou v polském Barcinku- Staré Kamenici nedaleko Jalenie Góry. Na první společnou akci - sportovní den nás pozvali polští přátelé koncem školního roku v červnu. Od té doby si některé třídy začaly dopisovat s polskými vrstevníky.

V září 30.9.2016 přijelo 15 polských dětí do Zásady, aby si společně s našimi dětmi prohlédly školu a okolí. Společně s 15 žáky naší školy byli na výletě v Besedických skalách a po obědě ve školní jídelně si prohlédli výrobu dřevěných hraček ve firmě Detoa. 

Naše školní zahrada 

Do tohoto projektu jsme vstoupili na podzim roku 2015 ve spolupráci se Společností pro Jizerské hory o.p.s. Cílem projektu je vytvoření architektonického návrhu školní zahrady. Návrh bude připraven na základě výsledků komunitního plánování a bude respektovat pravidla přírodního zahradnictví. 

 Ovoce do škol

Naše škola se i v tomto roce účastní projektu Ovoce do škol, v rámci kterého je všem dětem 1. - 5. ročníků dodáváno zdarma čerstvé ovoce, zelenina či 100% džusy. Projekt Ovoce do škol probíhá v České republice již pátým rokem ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem zdravotnictví a Ministerstvem zemědělství.  

Školní mléko

Naše škola se i v tomto roce účastní projektu Školní mléko, v rámci kterého mají všichni žáci školy nárok na jeden dotovaný mléčný výrobek denně. 

Záložka do knihy spojuje školy: Moudrost ukrytá v knihách

Tento projekt vyhlásily Slovenská pedagogická knižnica v Bratislavě a Národní pedagogické muzeum a knihovna J.A. Komenského v Praze k Mezinárodnímu měsíci školních knihoven. Je to již 6.ročník  česko – slovenského projektu pro základní školy a gymnázia a naše škola se k němu na podzim roku 2015 připojila.

Cílem je navázání kontaktu mezi českými a slovenskými školami a podpora čtenářství prostřednictvím výměny záložek do knih.

 

Projekt „Zdravý životní styl a dopravní výchova v Libereckém kraji“

Základní škola v Zásadě se přihlásila do projektu „Zdravý životní styl a dopravní výchova v Libereckém kraji“, který realizuje společnost Odyssey Performance Enhancement Network s. r. o. ve spolupráci s Týmem silniční bezpečnosti (organizace Bezpečně na silnicích o. p. s., Liberec).

Ve školním roce 2014-2015 se žáci všech tříd zúčastnili praktických seminářů. Velikým přínosem pro naši školu bylo to, že jsme v rámci projektu získali šest jízdních kol a sponzorským darem také helmy pro žáky.  

Přátelé z Francie

Léto 2015 opět ve znamení návštěvy Francouzů v Zásadě

V létě jsme uvítali v Zásadě přátele z Francie hned dvakrát. Nejprve k nám třetí prázdninový týden přijely děti, které se zúčastnily i aktivit během příměstského tábora. V srpnu pak navázala několikaletá spolupráce s rodinami z Démouville, které nás navštívily od 3. do 10. srpna. 

Pro zájemce škola pořádala během jara pravidelné kurzy francouzštiny. Zdarma je vedli manželé Jarmila a Didieu Délepine. 

Kurzy probíhaly jednou za 14 dní v budově školy pro velký počet zájemců ve dvou blocích v pondělí od 17.00 do 18.00 hod. a od 18.00 do 19.00 hod.


Více o výměnných pobytech a spolupráci školy se dočtete přímo v samostatné sekci Přátelé z Francie.  

 Arboretum

 

V rámci projektu "Arboretum aneb učebna před školou", který škola realizuje s finanční podporou Ministerstva životního prostředí, se dne 8. 5. 2013, 8. 5. 2014 a 8. 5. 2015 uskutečnila společná akce rodičů, žáků a učitelů. Více se dočtete v kategorii Arboretum. V sekci Naše činnost si prohlédněte fotografie z těchto vydařených aktivit.

 

Smlouva o spolupráci městyse Zásada a Masarykovy základní školy v Zásadě s francouzským městečkem Démouville

Ve dnech 28. 11. – 1. 12. 2013 proběhla návštěva zásadské delegace ve Francii, kde byla podepsána smlouva o spolupráci městyse Zásada a MZŠ Zásada s městečkem Démouville.

Francouzská delegace přijela k potvrzení této spolupráce do Zásady dne 13. 12. 2013. Oficiální podpis smlouvy proběhl na Úřadě městyse Zásada následující den za účasti zástupců francouzského velvyslanectví, Krajského úřadu Libereckého kraje a dalších zástupců z mikroregionu Tanvaldsko.

V neděli 15. 12. 2013 se v Masarykově základní škole Zásada uskutečnilo od 17 hodin setkání zastupitelů městyse Zásada, pedagogů MZŠ Zásada a francouzské delegace.

 

 Zelený den

Ve dnech 31. 10. a 1. 11. 2013 proběhla celoškolní akce s názvem Zelený den. Hlavním cílem byla výsadba stromů, které škola získala zdarma v rámci projektu a spolupráce se společností Čmelák.

Součástí projektu bylo také sokolnické představení, seznámení s činností solárního domečku nebo různé třídní aktivity zaměřené na stromy a přírodu. Více se dočtete přímo v samostatné kategorii Zelený den, kde si můžete prohlédnout i prezentaci z této akce. 

Matematika s chutí

Žáci 4. třídy se již od září školního roku 2012 - 2013 během hodin matematiky zapojili do projektu Matematika s chutí. Paní učitelka Mgr. Jitka Madejová celý projekt vypracovala a rozdělila jej do dvou částí. V prvním pololetí se s dětmi věnuje Matematice v kuchyni, ve druhém pololetí budou žáci pracovat na projektu Zařizujeme si byt. 

 

 Save our lives: Bezpečná cesta do školy

Dne 18. 9. 2012 byl projekt, na kterém průběžně pracovali všichni žáci naší školy, dokončen. Ve škole je k dispozici několik výtisků knihy, na které se škola v rámci projektu podílela. Kniha v české a anglické verzi slouží jako metodická příručka pro výuku na všech školách v České republice, případně v dalších evropských státech, které byly do projektu Save our lives zapojeni.

Oranžový pětiboj

21. 3. 2012 jsme se zaregistrovali do soutěže Oranžový pětiboj, kterou pořádá Skupina ČEZ ve spolupráci s Nadací ČEZ. Už to je velký úspěch, protože pro velký zájem škol byla registrace uzavřena již po několika minutách. Teď se musíme moc snažit, aby se nám podařilo něco vyhrát. Vybrali jsme si maskota a už pilně trénujeme...   Více...

Save our lives - Bezpečná cesta do školy

24. 10. 2011 jsme zahájili práci na celoročním rozsáhlém projektu, ve kterém se pokusíme přispět svým dílem k bezpečnosti silničního provozu. Snížení počtu dopravních nehod je společným cílem členských států EU, vždyť jen v roce 2010 zemřelo na evropských silnicích 34 000 osob!    Více...      

EU peníze školám

 

 

I my jsme se zapojili do projektu EU peníze školám. Náš projekt byl schválen, první finanční zálohu jsme již téměř vyčerpali a v dnešních dnech očekáváme doplatek. Celkem bychom měli na rozvoj a modernizaci vzdělávání získat v průběhu dvou let 824 229 Kč.