Plavecký výcvik

Naši žáci 1. - 4. třídy absolvovali plavecký výcvik v bazénu v Jablonci nad Nisou. Jezdilo přibližně 70 dětí, každou středu od poloviny května, celkem 5 lekcí po 90 minutách. Výcvik byl fyzicky náročný, ale velice přínosný pro všechny děti. Pod vedením zkušených trenérek se děti naučily dobře plavat, zvládly skoky do vody. Většina žáků plavala ve velkém bazénu (25 m), ti nejmladší se učili plavat v malém bazénku. Ve všech hodinách děti využívaly krásné, lákavé pomůcky, sjížděly po klouzačce, lovily  kroužky, ale i puky ze dna. Proskakovaly obruče, podplavaly desky a na závěr hodin jezdily na tobogánu. Atraktivní pro ně bylo plavání v divoké řece. O přestávkách se  všichni mohli ohřát v sauně. Určitě všechny děti prožily pěkné chvíle na bazénu a získané " mokré" vysvědčení  jim bylo odměnou. Snad všichni žáci se těší na příští plavecký výcvik za rok.  

Mgr. Zuzana Hradecká

Předávání čtenářských listů prvňákům

V pátek 10. června dostali žáci v první třídě Čtenářské listy. Všechny děti po  celý školní rok musely denně ve škole i doma  procvičovat čtení. Velmi těžký byl začátek první třídy, kde jsme se začali učit písmena, spojovali jsme je do  slabik, do slov. Teď, na konci roku čteme věty, celé články a hlavně pohádky. Mnoho dětí čte v první třídě nádherně, jako dospělí  čtenáři. Všichni zvládli přečíst  Slabikář a tak jsme si v pátek zasloužili Čtenářské listy, kde jsou všichni  žáci chváleni za čtení.  Při předávání listů byla přítomna paní ředitelka a rozdala dětem  drobné dárky. Byl to krásný den, všichni přečetli kousek článku ze Slabikáře a získali Čtenářský list. Všichni prvňáci si budou umět o prázdninách přečíst alespoň kousek knihy. To je to kouzlo první třídy. 

Mgr. Zuzana Hradecka


3. místo v krajském kole dopravní soutěže cyklistů 

Žáci Michael Raemisch (6.tř.), Josef Pešata (6.tř.), žákyně Barbora Vondráčková (6.tř.) a Eva Müllerová (5.tř.) se umístili v konkurenci 8 nejlepších škol Libereckého kraje na skvělém 3. místě v dopravní soutěži cyklistů, které se konalo ve dnech 2.-3.6.2016 v České Lípě. Gratulujeme! 

Koulíme kouli- finále celoroční soutěže na Černé Studnici  

Žáci naší školy opět celý rok sbírali hliník. Ve středu dne 1.6.2016 proběhlo pod rozhlednou Černá Studnice finále a slavnostní vyvalení koule na vrchol. Naše škola byla opět úspěšná. Letos jsme nasbírali 74 kg hliníku a umístili jsme se na druhém místě za ZŠ Pěnčín, která celou akci každoročně organizuje.

Den Země 

Děkujeme všem rodičům a dětem, kteří věnovali svůj volný čas škole a pomohli nám na 4. ročníku Dne Země v sobotu dne 21. května s úpravami okolí školy.

Postup cyklistů do krajského kola! 

Žáci Michael Raemisch (6.tř.), Josef Pešata (6.tř.) a  žákyně Barbora Vondráčková (6.tř.) a Eva Müllerová (5.tř.) společnými silami vybojovali postup v dopravní soutěži cyklistů do krajského kola, které se letos koná v České Lípě. V souboji s dalšími 3 nejlepšími týmy okresu Jablonec nad Nisou si vedli skvěle a skončili na druhém postupovém místě. V okresním kole, které se konalo ve středu 11. května museli zvládnout dopravní testy, jízdu zručnosti, poskytnout první pomoc a jezdit dle pravidel silničního provozu.

Gratulujeme a všechny chválíme za výborné výkony ve všech disciplínách.

Mgr. Jana Báčová


Návštěva v Městské knihovně v Tanvaldě 

V dubnu navštívili naši žáci knihovnu v Tanvaldě. Pracovnice knihovny měly pro každou třídu připravený jiný zajímavý  program.

Žáci šesté třídy se seznámili s knihami spisovatelky Marie Kubátové. Snažili se porozumět textu napsaném v krkonošském nářečí. Povídali si o životě lidí na horách před 100 lety. Nakonec ochutnali i krajové jídlo.

Sedmá třída měla připravený program k 700. výročí narození Karla IV. žáci se dozvěděli, jak se žilo na hradě v 14. století, vyhledávali informace o stavbách, které nechal Karel IV. postavit. Vyzkoušeli si práci středověkých písařů – psali brkem a vytvářeli iluminaci. Příjemná tečka na závěr byla ochutnávka středověkého jídla.

Žáci osmé třídy se seznámili s životními osudy tří významných spisovatelů národního obrození – K.J. Erbena, K.H. Borovského a B. Němcové. Na chvíli se stali písmáky a z útržků textu sestavovali příběh.

Povídání o ilustrátorce Heleně Zmatlíkové zaujalo žáky čtvrté  třídy. Obarvili si obrázky a vytvořili z nich zápichy, se kterými sehráli vlastní divadelní scénku.

Návštěva knihovny se žákům líbila, dozvěděli se vždy nové zajímavé informace. Děkujeme paní Hejdukové i  paní Kubáčkové za programy, které nám připravily.  

Mgr. Eva Černá

Soutěž mladých zdravotníků 

Dne 4. 5. 2016 jsme se s kroužkem mladých zdravotníků vydali na soutěž v Jablonci nad Nisou. Ze Zásady jsme odjížděli linkovým autobusem v sedm hodin ráno do hasičské zbrojnice. V devět hodin soutěž začala a my byli nervózní. První družstvo obsahovalo: kapitánku Kristýnu Živnou a zbytek jejího týmu: Jiří Hefner, Lucie Blažková, Michal Šourek, Bára Vondráčková.Druhé družstvo reprezentující naši školu vyrazilo hned po prvním. Kapitánka Kateřina Katzerová vedla svůj tým: Sabinu Doležalovou, Markétu Brožovou, Kateřinu Princovou, Veroniku Čabovou.

Bohužel se někomu z nás udělalo špatně z drastických zranění, ale nakonec jsme to všichni zvládli. I  přes velké napětí a nervy dopadl první tým na pátém místě a druhý tým na dvanáctém místě z třinácti. Družstvo náhradníků s Patrikem Skalickým se umístilo na druhém místě. Ze soutěže jsme si odnesli mnoho nových zkušeností, umíme pomoci zraněnému člověku.

Soutěž se nám líbila a těšíme se na další rok. 

Kateřina Katzerová, žákyně 7. třídy třídy

Čarodějný den

V dopoledním vyučování před pálením čarodějnic jsme si i my udělali ve škole vyučování v duchu čarování, vaření lektvarů, výroby pavučin a pavouků, zpívání, čtení a všelijakého pitvoření, co čarodějnice běžně dělají. Děti i my učitelky jsme si to všechno užily.  Pravda, chodit převlečený celý den za čarodějnici a ještě se podle toho chovat je fuška, ale výsledek stál za to J. 

Učitelky 2. a 3. tř. Mgr. Jitka Madejová  a Mgr.  Zdeňka Abrahamová

 

Štafetový pohár 

Žáci 3. 4. a 5. třídy  reprezentovali naši školu ve štafetovém běhu. Zúčastnili se okresního kola v Jablonci nad Nisou. Závod se konal v hale na Střelnici. Našich závodníků bylo 16 a všichni se pečlivě připravovali, trénovali hlavně  předávání štafetového kolíku. Na závodech byla velmi silná konkurence ze sportovních škol. Pro nás byl také novinkou umělý povrch, dráhy a hlavně nakloněné zatáčky v hale. Přesto všechno musím všechny naše závodníky pochválit za jejich výkony. Děkuji dětem za jejich nadšení do běhání a sportování. Těším se na další tréninky i závody.

Mgr. Zuzana Hradecká

 

Oblastní kolo dopravní soutěže mladých cyklistů 

Ve čtvrtek dne 28. dubna bojovali v dopravních znalostech a jízdě zručnosti na DDH v Jablonci nad Nisou nejlepší kluci a holky ze školy se žáky dalších škol okresu Jablonec nad Nisou. Tým II. kategorie letos skončil na 4. místě. Velkou gratulaci zaslouží děti z první kategorie (10-12 let), které byly skvělé v testech i na překážkách. Tým ve složení Michael Raemisch, Josef Pešata, Barbora Vondráčková a Eva Müllerová vyhrál a po zásluze postupuje do okresního kola, které se koná ve středu 11.5.2016.

Mgr. Jana Báčová


Dny prevence DDH 

Žáci 5. a 6. třídy odjeli dne 21. dubna do Jablonce nad Nisou, kde pro ně byla na dětském dopravním hřišti připravena velmi zajímavá akce. Během dopoledne postupně prošli několik stanovišť. Setkali se s Červeným křížem, hasiči ze Sdružení dobrovolných hasičů Maršovice, Týmem silniční bezpečnosti Libereckého kraje, Vězeňskou službou a Městskou policií. Na závěr žáci viděli činnost psovoda. Celé dopoledne bylo velmi zajímavé a pro žáky velmi poučné.

Mgr. Jana Báčová


Dopravní soutěž mladých cyklistů 

V naší škole se každý rok připojujeme k účasti v dopravní soutěži mladých cyklistů, která se pořádá pod záštitou Ministerstva dopravy. I letos žáci 5.-8.třídy během dubna vyzkoušeli znalosti silničního provozu v dopravních testech a svoje jízdní dovednosti v jízdě zručnosti. Nejlepší dívkou z obou kategorií je Barbora Vondráčková ze 6. třídy s 5 trestnými body, nejlepší chlapec a zároveň vítěz ze všech soutěžících byl Michal Raemisch ze 6. třídy, který měl pouze jeden trestný bod. Mezi chlapci byla letos v obou kategoriích velká konkurence, každý trestný bodík rozhodoval o tom, kdo bude školu reprezentovat v Jablonci n.N. v oblastním kole. Ve čtvrtek 28.4.2016 nás na DDH budou reprezentovat tito žáci:

1. kategorie (10 - 12 let): M. Raemisch, J. Pešata, B. Vondráčková a E. Mullerová

2. kategorie (13 - 15 let): F. Hocke, D. Zurčín, K. Katzerová a E. Jehličková

Mgr. Jana Báčová

 

Planeta Země 3000 

Žáci 5. - 8. třídy byli v pátek dne 15.3.2016 v jabloneckém kině Radnice na populárně naučném projektu Planeta Země 3000. Tento pořad navštěvujeme již 4 rokem a vždy jsme velmi spokojení s obsahem a formou pořadu, který přesahuje do mnoha předmětů, nejen do zeměpisu. Tentokrát žáci sledovali projekci o Filipínách, 

Výtvarná výchova ve 3. a 5. třídě 

Žáci 3. a 5. třídy se učili v hodinách Člověk a jeho svět o Sluneční soustavě. A tak jsme se hned v hodinách pracovních činností a výtvarné výchovy pustili do díla. Technikou kašírování jsme vyrobili planety, které jsme naistalovali do tříd. Musím všechny žáky velmi pochválit, byli touto prací nadšeni a moc jsme si tyto hodiny užili.

V prvním patře školy jsou na nástěnkách práce ostatních žáků na nástěnkách.  Naše stromy, které zdobí školu, jsou v nových veselých jarních barvách. Na závěr ukázka tvoření z papíru – jarní kytky.

Za VV a PČ Dagmar Marková

Anglická olympiáda

Dne 22.2.2016 se Lukáš Faltinek a Kateřina Katzerová ze 7. třídy s paní učitelkou Janou Ochranovou vydali do Jablonce nad Nisou na anglickou olympiádu.V sedm hodin ráno odjížděli autobusem do Jablonce.Přesunuli se do dětského domova Vikýř a zde si vybrali pořadí, podle kterého chodili na různé části zkoušení. 

První zkoušení bylo poslechové. Žáci poslouchali anglické věty, a podle nich doplňovali odpovědi na papírech. Druhé zkoušení bylo ústní. Každé jednotlivé dítě se anglicky představilo, poté si vybralo téma, o kterém plynule mluvilo. Třetí část druhého zkoušení bylo popisování obrázků.

"První zkoušení se nám nevedlo, ale myslíme, že druhé bylo jednoduché.,, říkají Lukáš a Káťa. Přes velké napětí a nervy skončil Lukáš na 9. místě a Káťa na 7. místě z dvaceti čtyř dětí. Myslíme, že jsme dopadli velmi dobře.

Kateřina Katzerová, žákyně 7.třídy 

Spolupráce s polskou školou

V letošním školním roce se začala rozvíjet spolupráce mezi  zásadskou  školou a školou v polském Barcinku – Staré Kamenici nedaleko Jelenie Góry. 

V prosinci přijela polská delegace v čele s paní starostkou a ředitelem školy k nám, 20. ledna 2016 jsme navštívili Polsko my. Do naší partnerské školy chodí asi 120 žáků od 1. – 6. třídy. Na první společnou akci s dětmi nás pozvali polští přátelé v červnu tohoto roku, kdy bychom se měli zúčastnit jejich tradičního sportovního dne.Domnívám se, že se děti velmi rychle spřátelí a jazykovou bariéru, která není tak velká, brzy překonají. 

Mgr. Marie Navrátilová

Závody v gymnastice

Ve středu 27. ledna  se konaly závody v rámci sportovního kroužku ve škole. Žáci 3., 4. a 5. třídy soupeřili mezi sebou.  První disciplínou byla akrobacie, kde každý závodník předvedl svoji připravenou sestavu prostných. Velmi těžké bylo to, že mezi sebou soutěžili dívky a chlapci bez rozdělení do kategorií.  Tento závod byl velmi náročný, ale všichni závodníci po pečlivé přípravě na trénincích gymnastiky předvedli skvělé výkony. Tříčlenná porota, sestavená z učitelů naší školy, měla nelehký úkol při bodování předvedených sestav. Druhou disciplínou závodů byl přeskok koně. Preciznost předvedených skoků svědčila o nadání všech zúčastněných žáků, ale i o jejich nadšení pro sport. Velmi mě těší, že jsem mohla vítězům rozdat opravdové medaile. Všem závodníkům děkuji za jejich výkony a přeji další úspěchy a radost ve sportu. Zároveň bych chtěla poděkovat porotě - p. učitelkám J. Báčové a J. Madejové za jejich přítomnost a bodování jednotlivých disciplín.

Mgr. Zuzana Hradecká

Loutkové  divadlo Kozlík

 

Ve čtvrtek 21. ledna zavítalo známé loutkové divadlo do naší školy. Žáci 1. až 5. třídy se sešli v tělocvičně a pozorně sledovali představení. Nám již velmi známé loutkové divadlo předvedlo pohádku Perníková chaloupka.

Krásné loutky, nádherné kulisy i  nadšené loutkoherečky nás všechny přítomné diváky vtáhly do děje známé pohádky. Po skončení divadelního představení si mohly děti loutky prohlédnout, pohladit. Věřím, že se dětem divadlo líbilo. 

Mgr. Zuzana Hradecká


Oblastní přebor  žáků 6. a 7. tříd ve florbalu

V tomto školním roce se nám opět po delší době podařilo sestavit tým šikovných kluků na turnaj ve florbale. Turnaje se účastní vždy většina škol okresu Jablonec n.N. My jsme byli nalosováni do skupiny se ZŠ Mozartova, ZŠ Pasířská a Gymnáziem Dr. Randy.  První zápas kluci začali ve velkém stylu a porazili soupeře z Gymnázia Dr. Randy 6:1. Hned v dalším zápase nastoupili proti favoritům ze ZŠ Mozartovy. Během prvních pěti minut jsme dokázali otočit stav z 0:1 na 3:1. Pak se ale karta obrátila, soupeř nám vítězství nedaroval. V posledním zápase jsme po urputném boji porazili ZŠ Pasířskou 2:1 a mohli se tak radovat ze skvělého 2. místa.

Děkuji všem chlapcům za snahu, hezký sportovní výkon a za dobrou reprezentaci školy.

Mgr. Jana Báčová


 Vánoční besídka

Rok 2015 jsme  uzavřeli vánoční besídkou, kterou již mnoho let ve škole pořádáme. Tentokrát jsme ji uskutečnili jen několik dnů před Vánoci, v pondělí dne 21. 12. 2015. Jako každý rok jsme nejdřív dopoledne měli generální zkoušku, aby si děti vyzkoušely akci na "pódiu."  Odpoledne krátce po 16. hod. začal připravený program. Besídku tentokrát moderovali Michal Tiler a Kateřina Katzerová ze 7. třídy. Nejprve zarecitovali prvňáci básničky- Písmenka. Pak zatančily dívky ze 4.třídy. Velký ohlas měli druháci s písní Toulavá, kterou předvedly i s tanečkem. Třeťáci moc hezky zahráli na flétny, pásmo koled a básní předvedli páťáci, píseň Zrzka zazpívaly Katka Čabová a Míša Šikelová, jak použít kelímky ukázaly Bea Hendrychová a Bea Dimmerová, na keyboard zahrála Klára Marková, hezké pásmo básniček o vánočním stromku zarecitovali čtvrťáci. Triky s freestylovým jojem předvedli Leoš Růžička s Lukášem Faltinkem. Šesťáci přijeli s vystoupením Trabant na cestě a předposledním vystoupením byla zábavná show sedmáků: 7. třída nemá talent, Na závěr jsme si společně zazpívali.

Příjemnou atmosféru celého podvečera dokládají následující fotografie, za které děkujeme manželům Tilerovým, kteří nám je (a také záznam videa z celého večera) poskytli.

Mgr. Jana Báčová

 Vánoční dílničky

Vánoční dílničky jsme připravili již po čtvrté. Letos jsme je uspořádali v pátek 4. 12. v odpoledních hodinách. Cestu do školy si našlo mnoho žáků, které doprovodili rodiče a často i prarodiče. Tentokrát si každý mohl vyrobit ozdoby z korálků, papírové betlémy, stromky, ozdoby z rychleschnoucí hmoty, malé Mikuláše, papírové anděly, kometu z vlnitého papíru nebo třeba ozdobit dekorace ze sádrových odlitků. a kdo byl prací unaven, mohl si příjemně posedět a popovídat v naší školní kavárničce. Celé odpoledne bylo velmi příjemné a navodilo pěknou předvánoční atmosféru, která čiší i z následujících fotografií:

Předávání slabikáře

Prvňáci se od září pilně učí písmenka. Pátek byl pro ně slavnostní den. Stali se z nich čtenáři. Každý žák dostal svůj první Slabikář, ve kterém si již sám může přečíst třeba nějakou hezkou pohádku.

  

Mikuláš

V pátek 4. 12. 2015 se v naší škole opět objevil Mikuláš, čerti a andělé. Prošli všechny třídy, aby žáky pochválili a prozkoumali, zda mezi nimi nejsou nějací hříšníci. Kde se vzali? To vědí jen osmáci.

Návštěva Poslanecké sněmovny

Naší školu již několikrát navštívila paní poslankyně Jana Hnyková. Třeba v červnu byla na slavnostním loučení s deváťáky a v září zase vítala nové prvňáčky. Na začátek prosince nás pozvala do Prahy na prohlídku Poslanecké sněmovny. Tuto nabídku jsme velmi rádi přijali a společně s paní starostkou Městyse Zásada paní Andreou Princovou vyjeli do Prahy. Paní Hnyková nás velmi hezky přivítala a v sále hnutí Úsvit pro nás přichystala pohoštění. Pak nám ukázala svoji kancelář a pohovořila o své práci. Pak jsme šli do Informačního centra Poslanecké sněmovny, kde jsem viděli film o její historii, Poté jsme si prošli budovu a podívali se na místa, kde se projednávají a schvalují zákony.  Součástí prohlídky bylo i zhlédnutí výstavy Patchwork, nad kterou paní poslankyně Hnyková převzala záštitu. Nakonec jsme prošli Nerudovou ulicí až k Pražskému hradu. Protože bylo nádherné počasí, měli jsme krásný výhled na Prahu.

Mgr. Jana Báčová

Pernštejni

 

V listopadu do naší školy opět zavítala skupina historického šermu Pernštejni, tentokrát s představením Renesance.

Záložka do knihy spojuje školy: Moudrost ukrytá v knihách

Slovenská pedagogická knižnica v Bratislavě a Národní pedagogické muzeum a knihovna J.A. Komenského v Praze vyhlásily k Mezinárodnímu měsíci školních knihoven 6.ročník  česko – slovenský projekt pro základní školy a gymnázia:

 Záložka do knihy spojuje školy: Moudrost ukrytá v knihách

Žáci naší školy se tohoto projektu zúčastnili. Cílem projektu je navázání kontaktu mezi českými a slovenskými školami a podpora čtenářství prostřednictvím výměny záložek do knih.Během října jsme tvořili v hodinách výtvarné výchovy a podařilo se nám vytvořit mnoho hezkých záložek do knih. Na základě přihlášení do projektu nám byla vybrána partnerská škola ve slovenském Uníně. Zde se nachází škola se stejným počtem žáků a my jsme jim naše záložky poslali.

Myslím, že tato tvůrčí činností žáky obohatila. Poznali nové zkušenosti a radost z předání svých zážitku z přečtené knihy.

V tomto týdnu jsme obdrželi záložky z naší partnerské školy ze slovenského Unína. Moc děkujeme našim kamarádům za hezké záložky a těšíme se na další spolupráci našich škol. Fotografie z průběhu práce si můžete prohlédnout v sekci projekty

Dagmar Marková

Naše školní zahrada

V úterý dne 27. 10. 2015 žáci všech tříd pracovali na projektu Naše školní zahrada. Již čtvrtým rokem se snažíme změnit okolí školy k lepšímu. S pomocí rodičů i se žáky jsme vysázeli mnoho stromů, keřů, upravili okolí, budujeme sportoviště. Stále je ale kolem školy mnoho nehezkých nebo nevyužitých  míst, které bychom rádi postupně vylepšili. A to bylo právě téma pro děti naší školy. Navrhnout, co by chtěly na zahradě mít, jak by zahrada měla vypadat. Následující fotografie ukazují, jak celé dopoledne probíhalo:

5. a 6. třída na Jizerce

Naše škola již několik let spolupracuje se Společností pro Jizerské hory o.p.s., která nabízí velmi pěkné výukové přírodovědné a ekologické programy. V úterý 13. října jsme se  žáky 5. a 6. třídy jeli na osadu Jizerka. Čekal nás program Les a Rašeliniště Jizerky. Chladné počasí nám nevadilo. Děti zkoumaly různé druhy stromů v lese, stopy lidské činnosti, vyšláply až na vrchol Bukovce, seznámily se s životem lidí na Jizerce v minulosti i současnosti, vytvořily živé obrazy a po svačině a tvůrčí práci v jedné z nejstarších chalup se vydaly k rašeliništi. Po celou dobu nás prováděl zkušený lektor David Kavan, který programy vymýšlí a který zajistil pro děti zdarma dopravu i celou výuku. 

Mgr. Jana Báčová

Studijní pobyt žáků v Anglii 

Ve dnech 12.-18. 10. 2015 se skupina 10 dětí z MZŠ Zásada spolu s paní učitelkou Janou Ochranovou zúčastnila 7 denního studijního zájezdu do Anglie. Žáci byli ubytováni v hostitelských rodinách kousek od centra krásného přímořského městečka Brighton. V dopoledních hodinách navštěvovali 3 hodinový jazykový kurz v komunitním centru Bridge, kde se jim s velkým nasazením věnovali zkušení učitelé. A světe div se, naši žáci se do školy těšili! Lektoři jim připravili velmi zábavný program zaměřený na rozvoj komunikačních dovedností třeba s hrou na Harryho Pottera. V odpoledních hodinách jsme všichni vyráželi na výlety do okolních měst. Měli jsme tak možnost si prohlédnout historické doky ve městě Portsmouth, pašerácké jeskyně v Hastings a krásný zámek z doby Jindřicha VIII. Leeds castle. Poslední den byl věnován návštěvě Londýna a tolik vytoužené projižďce na jednom z největším vyhlídkových kol na světě London Eye. Myslím si, že žákům se zájezd líbil. Ověřili si, že angličtina není až tak složitá a že to, co se naučili ve školních lavicích, mohou směle použít i v terénu. Počáteční ostych mluvit, vystřídalo nadšení  jít si sami něco nakoupit do proslulých anglických obchodů známých i neznámých značek. Věřím, že celá zkušenost je bude ještě více motivovat k dalšímu studiu anglického jazyka. Závěrem bych moc ráda poděkovala panu Petru Vondráčkovi ze společnosti Preciosa, který pro všechny účastníky zájezdu připravil krásné a Angličany velmi oceňované dárky. Velké díky patří i vybraným žákům za jejich naprosto bezproblémové chování a jednání. Skvěle reprezentovali naši školu.

Mgr. Jana Ochranová


 

Záchrana králíčka obecného

Tento ptáček je nejmenší v Evropě. Žáci 7. tř. ho viděli, jak narazil do okna. Běželi se podívat, kam dopadl. Zraněného ptáčka odnesli pod dohledem paní učitelky třídní do učebny. Zjistilo se, že měl zřejmě otřes mozku a zraněnou nožku. Zde pobyl dvě hodiny, poté se vzpamatoval, začal vyvádět a chtěl ven. Celá sedmá a osmá třída se stala svědky vypuštění králíčka obecného na svobodu.

Díky naší třídě byl jeden z mnoha ptáčků zachráněn před sežráním predátorem, což se velmi často stává.

Kateřina Katzerová a Markéta Brožová - žákyně 7. třídy


Třeťáci na turistickém a vzdělávacím kurzu

Hned na začátku školního roku se naši třeťáci vydali na tři dny do Jizerských hor na turistický kurz se vzdělávacím programem Voda v krajině. Děti absolvovaly několik výletů do oblasti rašelinišť. Informovaným průvodcem po oblasti rašelinišť nám byla paní Ondráčková, která pro nás sehnala i finanční dotaci od nadačního fondu Veolia. Díky tomu se naše náklady na výlet podstatně snížily a všechny děti se tak mohly zúčastnit.

Celé tři dny nás provázelo poměrně chladné počasí s občasnými dešťovými přeháňkami. Děti byly ale na počasí dobře vybaveny, takže nás žádný mrak zpět do chaty nezahnal. Každé odpoledne dokonce zasvítilo sluníčko, takže jsme se po výletě ještě mohli vyřádit za chatou při hraní společenských her a soutěží.

Myslím, že jsme si celý pobyt všichni užili a děti se vracely domů unavené a plné pěkných zážitků. Za pomoc a doprovod děkuji paní Alence Boudíkové a paní Ondráčkové. 

Jitka Madejová, třídní učitelka 3.tř.

Zahájení nového školního roku v 1. třídě

V letošním roce nastoupilo do naší školy v Zásadě 27 žáků. Prvního září přišlo doprovodit děti asi 60 dospělých - rodiče, prarodiče. Děti i všechny přítomné přivítala paní starostka a předala všem žákům dárky se školnimi pomůckami. Hostem v naší první třídě byla také paní poslankyně, která obdarovala první třídu peněžitým darem. Velmi si všech dárků ceníme. Děti také dostaly od Libereckého kraje kufřík s dopravní tematikou a od společnosti ,,Ovoce do škol" získaly krabičku na svačinu, pití a hračku. Také škola žáky první třídy obdarovala kufříky na výtvarné potřeby a všichni prvňáčci dostali nádherné učebnice i pracovní sešity.

Prožili jsme krásný první den, po přivítání ve škole všechny děti obdržely pamětní list a vyfotily se do Jabloneckého deníku. Fotografie naší třídy vyšly v novinach druhý den a všichni prvňáci dostali zdarma jeden výtisk. 

Myslím si, že první den v první třídě byl krásný a všechny děti si užily vstup do školy. Těším se na všechny dny prožité s mojí první třídou.            

Mgr. Zuzana Hradecká


Zahájení nového školního roku

Prázdniny utekly jako voda a už zde máme nový školní rok 2015/2016. Většina žáků už školu zná a postoupila z nižšího ročníku do vyššího. Někteří mají nové předměty, přestěhovali se do jiné třídy.

Největší změnu ale mají letošní prvňáci. Letos nám do první třídy nastoupilo 27 nových žáčků a žákyň.

První den školy byl pro ně, ale i pro jejich rodiče či prarodiče velmi slavnostní. Věříme, že se jim v novém prostředí bude líbit, najdou si další kamarády a společně se naučí nejen číst, psát a počítat.

 

V rámci výuky a někdy i ve volném čase škola pořádá různé zajímavé akce. O těch se průběžně můžete dočíst právě na těchto stránkách.

Zajímá Vás, co jsme dělali v loňském školním roce?

Stačí kliknout v sekci Naše činnost na Rok 2014-2015.