Přátelé z Francie

Léto 2015 opět ve znamení návštěvy Francouzů v Zásadě

V létě jsme uvítali v Zásadě přátele z Francie hned dvakrát. Nejprve k nám třetí prázdninový týden přijely děti, které se zúčastnily i aktivit během příměstského tábora. V srpnu pak pokračovala několikaletá spolupráce s rodinami z Démouville, které zde byly na návštěvě od 3. do 8. srpna. 

Pro zájemce škola pořádaly pravidelné kurzy francouzštiny, které zdarma vedli manželé Jarmila a Didieu Délepine.

A takhle jsme se učili:

 

Kurzy probíhaly jednou za 14 dní v budově školy pro velký počet zájemců ve dvou blocích.

POSLEDNÍ lekce byla v pondělí 22.6.2015 od 18. hod.

Zde jsou odkazy k procvičení výslovnosti:


http://www.podcastfrancaisfacile.com/podcast/2006/11/chiffres_1_20.html

http://www.podcastfrancaisfacile.com/podcast/2006/11/chiffres_20_60.html

http://www.podcastfrancaisfacile.com/podcast/2007/08/les-chiffres-de.html

http://www.podcastfrancaisfacile.com/debutant/2007/05/leon_1b.html

 

Smlouva o spolupráci městyse Zásada a Masarykovy základní školy v Zásadě s francouzským městečkem Démouville   

Dlouholetá spolupráce mezi MZŠ Zásada a přáteli z francouzského města Démouville, kterou  již od roku 1997 organizuje paní učitelka Dagmar Marková, vyvrcholila uzavřením vzájemné partnerské smlouvy.  

Ve dnech 28. 11. – 1. 12. 2013 odjela zásadská delegace do Francie, kde podepsala smlouvu ospolupráci městyse Zásada a MZŠ Zásada s městečkem Démouville. 

Patnáctičlenná francouzská delegace přijela  potvrdit tuto spolupráci do Zásady dne 13.12.2013. Oficiální podpis smlouvy proběhl na Úřadě městyse Zásada následující den za účasti zástupců francouzského velvyslanectví, Krajského úřadu Libereckého kraje a dalších zástupců z mikroregionu Tanvaldsko. 

V neděli v odpoledních hodinách navštívil starosta městečka Démouville společně s ostatními Francouzi, jejich hostiteli a zástupci obecního úřadu naši školu. Všichni byli před školou přivítáni krásným ohňostrojem. Po prohlídce školy zazpívalo 35 dětí všem hostům a rodičům pěkné vánoční písně, některé dokonce anglicky a poslední francouzsky. Následovala slavnostní večeře a po ní příjemné posezení v tělocvičně školy.

Srpen 2013    Zájezd do Francie

V tomto roce se opět zorganizovala paní učitelka Dagmar Marková ve dnech 16. - 25. 8. 2013 zájezd pro žáky, jejich rodiče a další zájemce do francouzského městečka Demouvile. I tentokrát byli všichni čeští turisté ubytováni ve francouzských rodinách, které se o ně výborně staraly a společně se zástupci města nabídly všem neopakovatelné zážitky.  

Srpen 2012   Francouzi v Zásadě

Již potřetí nás navštívili naši přátelé z Francie. Návštěva proběhla  od 13.8.2012 do 21.8. 2012. Tento týden  jsme  prožili tradičně společnými akcemi a výlety.

Následovaly dny výletů - Železný Brod, Malá Skála, pivovar Svijany, Český ráj - hrad Kost a okolí. Úžasný večer  přátelství v Držkově  u  manželů Delepine. Exkurze ve firmě Detoa v Albrechticích a vycházka po osadě Jizerka. Celý týden proběhl tak, že naši přátelé odjížděli nadšeni a prý mají velký úkol připravit  pro naši návštěvu podobně pestrý program.

Chtěla bych tímto velmi poděkovat zastupitelstvu Úřadu městyse Zásada a vedení školy za podporu tohoto projektu, které umožnily poznání krásné Normadie již několika žákům naší školy i studentům ze škol Libereckého kraje i nám ostatním. Doufám, že se nám podaří  dokončit nabídku od francouzské strany ohledně projektu Evropské unie.

Velké poděkování patří všem zúčastněným hostinským rodinám, kolegyním ze školy, které mi pomáhaly, aby vše dopadlo dobře,  a dále Květě Konopkové, Drahušce Krupkové, Líbě Laurinové a Martinovi Balatkovi za skvělou prezentaci Zásady.

Byl to náročný týden pro nás všechny, ale naše přátelství mají smysl, máme nové, nebo již staré kamarády a díky manželům Delepine z Držkova a manželům Godefroy z Francie se nám to podařilo. Děkuji jim za jejich pomoc. Těším se na příští rok v Demouville ve Francii.

Tento projekt je pro všechny ze Zásady a okolí -  jste vítáni. Domluvíte se francouzsky, anglicky, německy, můžete být jen začátečníci. A když ne, tak Vám pomůžeme. Jde o přátelství, poznání jiných kultur a pomoci jeden druhému.

                                                        Za MZS Zásada     Dagmar  Marková

 

 Srpen 2009

Slíbená návštěva z Francie se splnila. Přijel plný autobus lidí a my jsme jim chtěli ukázat naši krásnou vlast. Kde všude jsme s našimi přáteli z Francie byli? Určitě to poznáte z následujících momentek. Časem jich přibude víc, všichni byli totiž naší přírodou a památkami nadšeni a hodně toho nafotili. Tak až všechny ty snímky dojdou, přidáme je sem. (I nějaké to povídání...)  

 V srpnu 2007 navštívila naši školu skupinka dětí z francouzského Demouville. Na oplátku jsme obdrželi pozvání do Francie. Naší cestě předcházela složitá příprava. Sháněli jsme výrobky charakteristické pro naši obec a okolí, abychom ve Francii  mohli náš region dobře a zajímavě prezentovat. Děkujeme všem sponzorům, kteří nám je věnovali.
          4. května 2008 jsme autobusem z Prahy vyrazili do Paříže a odtud vlakem do Caen. Ubytováni jsme byli v rodinách. Nejdřív jsme z toho měli trochu strach, nikdo z nás francouzsky nemluví, ale rychle jsme se s „domorodci“ skamarádili a zjistili, že i ve Francii se domluvíme naší školní angličtinou.
          Francouzští hostitelé pro nás připravili bohatý program. Nejdřív jsme navštívili  střední školu v Giberville. Zúčastnili jsme se vyučování a v počítačové pracovně předvedli webové stránky naší školy a prezentaci, kterou jsme si k tomuto účelu připravili již doma v angličtině. Poobědvali jsme ve školní jídelně, odpoledne pak strávili v přímořském městečku Oustriham.
          Ve středu jsme vypluli na projížďku po zálivu, do něhož ústí Seina. Obdivovali jsme několikakilometrový most, který byl postaven proto, aby zkrátil dlouhou cestu po pobřeží. Odpoledne jsme navštívili malebné přístavní městečko Honfleur.
          Ve čtvrtek pro nás rodiny, u kterých jsme bydleli, připravily individuální program. Většinou jsme se sešli u řeky. Někteří si půjčili šlapadla, jiní zkoušeli pádlovat v kánoích. Navečer jsme se vypravili do místní školy, kde pro nás byla připravena slavnostní večeře spojená s ochutnávkou tradičních francouzských jídel. Pak jsme ještě dlouho poseděli při společné zábavě.
          Pátek jsme věnovali prohlídce Caen. Je to město veliké asi jako Liberec. Za války bylo při vylodění spojenců z velké části zničeno, proto muselo být téměř celé postaveno znovu. Ze všech domů zůstal jako jediný nálety nepoškozen klášter. Jeho střecha byla totiž označena obrovskými červenými kříži, neboť se zde během války nacházela nemocnice. Dnes je v této historické budově umístěna radnice. V parku na Ptačím vrchu, který vznikl na rekultivované městské skládce, jsme poobědvali. Prohlédli jsme si i památník věnovaný obětem II. světové války.
          V sobotu dopoledne jsme absolvovali krátký výlet na kolech, odpoledne jsme představili náš region na slavnostech v Demouville. O náš stánek byl velký zájem.
          V neděli jsme vyrazili na výlet spolu s „našimi“ rodinami. Navštívili jsme pobřeží a pláž, na níž se v roce 1944 vylodili spojenci. Někdo zamířil i do aquaparku  a motýlího ráje v botanické zahradě.
          Týden utekl jako voda. Při loučení s našimi francouzskými přáteli tekly i slzičky. Doufáme, že se za rok, tentokrát u nás, opět  setkáme. Na zpáteční cestě jsme se ještě na chvíli zastavili v Paříži, abychom viděli slavnou Eiffelovku a Vítězný oblouk. Pak nám nezbylo nic jiného než se s Francií rozloučit.