Školní rok 2009-2010

Červen
I letos pomáhali naši žáci se zajištěním atrakcí při Jarmarečku v mateřské školce.

6. 5. 2010 - Krajské kolo Helpíka v Jablonci nad Nisou

Soutěže o postup do celostátního kola o Helpíkův pohár se letos zúčastnila dvě družstva. Dívčí družstvo (Zuzka Sudková a Kája Nowá) vyhrálo a postupuje do Jeseníku! Blahopřejeme. Chlapecké družstvo (Martin Hejduk a Marek Cón) bylo patnácté. Když uvážíte, že v Jablonci soutěžilo 34 družstev z celého kraje, je i to úctyhodný výkon. Blahopřejeme i jim. Oběma družstvům pak děkujeme za vzornou reprezentaci školy a instruktorovi M. Gorčíkovi za to, že je tak vzorně připravil.

   

6. 5. 2010 - Ptačí den

Právě probíhá přírodopisná soutěž, kterou pro celou školu připravili pod vedením své třídní učitelky žáci 9. třídy .

3. 5. 2008 - Svátek matek

Ani letos nezapomněly děti z 1., 2. a 3. třídy (a  jistě ani ostatní) na své maminky. Tihle žáčci si ale předem nádherně vybarvili květníčky, a pak se vypravili do zahradnictví manželů Pavlatových na exkurzi. Prohlédli si celý areál, prolezli všechny skleníky a nakonec si každý vlastnoručně zasadil pro maminku kytičku. Kytičky nezištně věnovali majitelé zahradnictví, a tak jim aspoň touto cestou děkujeme za laskavost a velkou trpělivost, kterou s našimi žáčky měli. 

Malí kuchaříci

Jestli poznáte, co dnes naši malí kuchaříci vařili? Ty fotky úplně voní...

 

Jaké to ve Střevlíku bylo? Určitě bezvadné!

28. 4. 2010

Žáci 5. a 6. třídy, kteří v květnu odjíždějí na týdenní ekologicko výchovný program do STŘEVLÍKU (Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje), právě ukončili přípravný projekt "Výroba ručního papíru". Můžete se podívat, jak ho zpracovali. (Pravopisné chyby omluvte. Všichni byli tak zaujati prací, že vždy nehleděli na češtinu. Učitelé je samozřejmě objevili, ale pak by to zase nebyla samostatná práce dětí...) Všechny práce jsou ve formátu .pdf. Pokud nemáte program na jejich otevření, najdete ho v Dokumentech.

Zelená
skupina
Oranžová
skupina
Modrá
skupina
Žlutá
skupina
6. třída

28. 4. 2010

Žáci 1. až 3. třídy se zúčastnili okresního kola soutěže v kopané Mc Donald's Cup. Nevyhráli, ale krásně si zakopali. Podívejte se na jejich zaujetí. Tak ať jim vydrží do dalších let! Dobré fotbalisty potřebujeme jako sůl. (A paní Princové děkujeme za fotky.)

20. 4. 2010

Polsko, Jelenia Gora. Dnes se nám zase dařilo! Naše družstvo zdravotníků (ve složení Jakub Liška - nehrající kapitán, Lucie Nývltová, Natálie Linhartová a Tereza Hozdová) vyhrálo mezinárodní soutěž Euroregionu Nisa "Uczę się bezpiecznie żyć". A to není všechno. Další družstvo ve složení (Petr Černý - nehrající kapitán, Karolína Nowá, Martin Hejduk a Zuzana Sudková) bylo čtvrté. Jsme na naše mladé záchranáře moc pyšní a děkujeme jim za vzornou reprezentaci školy a obce.
       

BESIP 2010
V testech z dopravní výchovy jsme uspěli docela dobře. A kdo byl nejšikovnější v jízdě zručnosti, která se konala 23. dubna? V 1. kategorii Radek Pelc a Karolína Groulíková, ve 2. kategorii se na 1. místě společně umístili Jakub Liška, Lukáš Minařík a Michal Sochor, dívky nebyly pro velký počet trestných bodů hodnoceny.

22. 4. 2010

Den Země si děti z první a druhé třídy připomněly na besedě s panem Čížkem, zástupcem držkovských myslivců. Žáčci ani nedutali, jak je zaujal. Moc mu děkujeme za krásné a poutavé vyprávění a trofeje, které přinesl dětem ukázat. Potřebovali bychom víc takových ochotných lidí, určitě by měli dětem co zajímavého povědět...

7. 4. 2010

Žáci 5. třídy se po pilném tréninku zúčastnili oblastního přeboru škol ve vybíjené, který se konal v  Mozartova v Jablonci nad Nisou. Sehráli čtyři utkání. Dvakrát vyhráli a po urputném boji obsadili skvělé třetí místo za jabloneckými školami ZŠ Pivovarská a ZŠ Mozartova. Až za nimi se umístili žáci ze ZŠ Pasířská a ZŠ Kokonín. Všem páťákům blahopřejeme a děkujeme za vzornou reprezentaci.

6. 4. 2010

Tak se nám to podařilo, právě jsme obdrželi zprávu, že každá ze zúčastněných tříd dostane za úspěšné vyřešení soutěže jeden mikroskop. Děkujeme všem, kteří nám drželi palce. A nejvíc p. učitelkám, že nás do soutěže přihlásily a věnovaly nám trpělivost a čas. A také firmě JABLOCOM, že připravila tak bezvadnou soutěž.

 29. 3. 2010

Naši mladí sportovci z oddílu Bonsai se činí. Na Poháru ČFTKS sensei Rachmy Soebajo získali Matyáš Benešovský stříbrnou a Jan Němec bronzovou medaili. Blahopřejeme a přejeme hodně dalších úspěchů. 

26. 3. 2010

Dneska se peklo také, ale pro změnu zase něco slaného. Děti z kroužku vaření krájely jako o závod. A co z toho nakonec bylo? Bezvadné slané muffinky, jako stvořené na velikonoční stůl. Tentokrát pro vás máme i recept, ať si můžete upéct i doma...

26. 3. 2010

V březnu se žáci 5., 6. a 9. třídy pod vedením svých učitelek Z. Abrahamové a I. Smištíkové zúčastnili biologicko-fotografické soutěže Nech brouka žít, kterou pro žáky základních i středních škol vyhlásila firma JABLOCOM. Celá soutěž byla rozdělena do tří okruhů. První dva se plnily pomocí počítače, třetí se týkal zajímavé fotografie na jedno z témat Život u krmítka, Voda v zimě nebo Zajímavý klimatický jev. Na počítači měly děti poznávat běžné objekty nafocené mikroskopem, rostliny nebo živočichy, a pak vybrat jednu ze tří nabízených možností. A o co žáci soutěžili? Hlavní cenou bylo 100 mikroskopů s LCD displejem. Tak nám prosím držte palce, ať jsme mezi těmi vyhrávajícími.

25. 3. 2010

Už od rána se školou linula příjemná vůně. Žáci první, druhé a třetí třídy se totiž pustili do tradičního velikonočního pečení. Hned první hodinu připravili těsto, pak se chvíli učili, aby mělo čas vykynout. V dalších hodinách s velkým zápalem váleli, hnětli, tvarovali, pletli a pekli. A podařilo se. Jen se podívejte...

3. 3. 2010
Po slavnostním ukončení ZOH 2010 v kanadském Vancouveru, které všichni žáci pozorně sledovali, jsme se i my rozhodli uspořádat závody v běhu na lyžích. I když nám počasí moc nepřálo a původní termín jsme museli kvůli dešti a husté mlze odložit, hrstku statečných závodníků to neodradilo. Ve středu 3. 3. 2010 se vydali na trať, která vede za naší školou. Podmínky nebyly ideální, trať nebyla upravená rolbou, protože ta už kvůli tání nemohla na louky vyjet. Žáci z 1.  5. třídy se ale nenechali zviklat a nastoupili na start. S nástrahami trati se vypořádali se ctí a nadšením. Odměnou jim byly sladkosti a diplomy, jež všichni zúčastnění obdrželi při slavnostním ceremoniálu ve škole. Věříme, že příštího ročníku závodu nazvaného Po stopách bílého psa se zúčastní i ti, kteří to letos nezkusili.

25. 3. 2010
Žáci 7. třídy se dnes neučili ve škole, ale vyrazili za poznáním do firmy RAUTIS, a.s.Poniklá, aby si prohlédli, jak se zhotovují klasické vánoční ozdoby. Bylo by škoda na tuto krásnou techniku zapomenout, vždyť jsme ze sklářského kraje. Navštívili i Muzeum krkonošských řemesel v Poniklé a seznámili se s životem našich předků i řemesly, kterými si zajišťovali obživu.

4. 3. 2010
V rámce Týdne informačních technologií žáci 8. a 9. třídy připravili pro děti z 1. stupně odpoledne v počítačové pracovně, kde jim ukazovali, jak se dělá fotomontáž. Všechny děti byly nadšeny, ani nechtěly odejít. A ty, které nemohly ve čtvrtek přijít, žadonily o fotku ještě v pátek. Všem jsme vyhověli. Několik obrázků si můžete prohlédnout. Chtělo by to na nich ještě trošku zapracovat, ale při tom návalu nebylo moc času...

Můžete se podívat i na starší práce žáků. Najdete je na adrese  www.nasepokusy.wz.cz

25. 2. 2010
Lučanský pelikán se konal i za deště a naši žáci se umístili ve sjezdu "na bedně". Blahopřejeme!

 

Pro zvířátka na zimu sbíraly naše děti kaštany. Myslivci z Držkova si odvezli celkem 262 kg! Nejlepší sběrači byli odměněni drobnými cenami, vždyť si to také zasloužili. Vyhrál Leošek Růžička ze 2. třídy, který přinesl 57 kg, na dalších místech se umístily holčičky z 1. třídy - Sabinka Doležalová s 28 kg a Káťa Princová s 22,3 kg. Káťa si vysloužila od myslivců zvláštní poděkování, protože kromě kaštanů sesbírala také obrovské množství bukvic. Do soutěže se zapojily i děti z družiny. Všem, kteří se této akce zúčastnili, moc děkujeme. 

15. 2. 2010
Jarní prázdniny se vyvedly. Máme radost, že všichni neseděli jen u televize, ale i trošku sportovali. V obřím slalomu výborně zabodovali David Hefner a Barbora Prousková. Blahopřejeme.

Masopustní rej 2010
Na 5.únor se všichni žáci 1. stupně moc těšili. Páťáci pro ně totiž zorganizovali v tělocvičně školy masopustní rej. A připravili ho opravdu výborně. Děti si užily hodně zábavy nejen při slavnostním průvodu masek, ale i při tanci a různých soutěžích. Podívejte se, jak se všichni žáčci radují...

 

K zápisu, který se konal už v úterý 12. ledna 2010, přišlo dvacet čtyři moc šikovných dětí. Všichni jsme z nich měli velkou radost. Už se těšíme, až je v září přivítáme mezi sebou ve škole. 

Pondělí 4. 1. 2010
Přes vánoční svátky jsme se úspěšně vyléčili a dnes v pořádku nastoupili do školy. Všem žákům i zaměstnancům školy přejeme nádherný rok 2010, plný úspěchů, spokojenosti a zdraví!

Úterý 16. 12. 2009  
Na základě stále se zvyšujícího počtu nemocných žáků a po konzultaci s hygienickou stanicí vyhlásil ředitel školy mimořádné opatření.Od středy 16. 12. 2009 až do úterý 22. 12. 2009 (včetně) je přerušen provoz základní školy, školní družiny a školní jídelny.Žáci nastoupí do školy v pondělí 4.1.2010 po vánočních prázdninách.

4. 12. 2009
Andělé s Mikulášem, čerty a čerticemi zase navštívili školu. Přinesli pár cukrovinek, začernili všechny děti, ale byli na ně hodní. Nikdo se nebál, klidně se všichni dali s tou čertovskou cháskou vyfotit. No a některé třídy si společně s nimi i zazpívaly.

16. 11. 2009
Společným celoškolním projektem jsme si připomněli 20. výročí sametové revoluce. Každý žák vytvořil pás papíru se dvaceti políčky - za každý rok jedno. Malé děti kreslily jen obrázky, větší žáci přidali i časové údaje. Připomněli si nejen rok 1989, ale i vznik České republiky, vstup do NATO a vstup do EU. Připojili i svůj datum narození a nástup do školy. Při práci si povídali se svými třídními učitelkami, někde si pro vzpomínku zapálili i svíčku. Když byly všechny pásy hotovy, sešli jsme se společně před nástěnkou s obrázky z listopadu 1989 a pořádně se namačkali na sebe. To abychom viděli, jak to vypadá, když se na jednom prostranství sejde půl milionu lidí. Nakonec jsme z jednotlivých pásků vytvořili jeden obrovský řetěz. Vystačil kolem všech tříd. Obešli jsme školu kolem dokola a nikde se nám řetěz nepřetrhl a nikdo ani neupadl. To máme šikovné děti. Všechny si dnešní den budou určitě pamatovat. A vy se můžete aspoň podívat.

Projekt Volný čas pro naše děti
V dubnu roku 2009 podala naše škola v rámci grantového řízení Libereckého kraje žádost o dotaci na tento projekt. Po výběrovém řízení nám byla přidělena jen část požadované částky, takže ani nemůžeme všechny připravené akce realizovat. I tak jsme rádi, budeme mít aspoň částečný příspěvek na úhradu dopravních nákladů. Všechny akce organizuje paní učitelka Jana Báčová. Jejich přípravě, a pak i účasti na nich věnuje opravdu hodně času. Všichni si toho vážíme a moc jí děkujeme.

1.část projektu - Výlet do Českého ráje
V sobotu 10.10.2009 v 8.30 hod. vyjel autobus žáků a rodičů po trase Jílové u Držkova - Držkov - Zásada - Loužnice do vesnice Klokočí. Zde začala první část výletu. Nejprve jsme všichni vystoupali Klokočskými průchody na skalní hřeben a po žluté značce až k jeskyni Postojná. Děti se ihned s radostí pustily do průzkumu jeskyně. Vybaveny baterkami se protahovaly malým průlezem, jejich nadšení nakazilo i některé rodiče, po chvíli se soukali do jeskyně i oni. Jeskyně všem učarovala, líbila se ale i další část cesty. Pokračovali jsme totiž až ke zřícenině hradu Rotštejn. Dobře jsme si ho obhlédli, prošli i okolí, a pak se společně vrátili k autobusu. Přejeli jsme do nedalekých Besedic a po žluté značce prošli okruh mezi skalami. Rozhlédli jsme se ze skalních vyhlídek do okolí „Kalichu“, ti s největší kondicí dokonce vyšli na vrchol Sokola. Výlet se vydařil, a tak jsme se všichni odměnili dobrým občerstvením v nedaleké restauraci.

 

2.část projektu – Hokejové utkání v Liberci
V úterý 20.10.2009 odpoledne opět naplnili žáci se svými rodiči celý autobus a vyjeli do Liberce na hokejové utkání  Bílí Tygři Liberec - Sparta Praha. Po nezbytném nákupu suvenýrů a občerstvení jsme shlédli utkání, ve kterém Liberec přehrál Spartu 5:0, takže důvod k radosti byl veliký. Všichni zásadští fanoušci si užili. Během přestávky se některým žákům podepsal na plakát automobilový závodník Tomáš Enge. To byl také zážitek! Tipovací soutěž, která proběhla cestou do Liberce, vyhrál Tomáš Fish,  a získal tak hlavní cenu - plyšového tygříka a DVD libereckého týmu.

3.část projektu – Návštěva plaveckého bazénu proběhla ve čtvrtek 19.11.2009

15. 10. 2009
Ve čtvrtek dopoledne se žáci 1.,2.,5.,6.a 7.třídy sešli při společném projektu, který nazvali
Dýňový den. Vzorně spolupracovali v pětičlenných skupinkách a  výsledkem jejich usilovné práce a fantazie byly překrásné výrobky. Opravdu stojí za shlédnutí. Děkujeme všem rodičům, kteří vypěstovali a poskytli tak nádherné materiály!

Sportovní den s Policií České republiky 2009
Již tradičně se pětičlenné družstvo žáků 7. a 6. třídy účastní této zajímavé soutěže, která pravidelně probíhá v areálu Břízky v Jablonci n.Nisou. Jakub Liška, Vojtěch Pěnička, Alexandr Bláha, Lucie Nývltová a Zuzana Sudková navázali na výborné výsledky z minulých let a společně vybojovali skvělé druhé místo.

Neučíme se jen z knížek,
máme i jiné zdroje poznání. Naši oblíbení šermíři přijeli i letos. Stačí se podívat na fotografie a hned uvidíte, že jsme se vydali do starověkého Říma. Legie a legionáři, to bylo něco pro nás.

17. a 23. 9. 2009
uspořádali žáci 5.třídy pod vedením p. uč. Jany Báčové pro žáky 1.-7.třídy na zásadském fotbalovém hřišti atletický víceboj. Žáci postupně prošli šest disciplín - běh na 50 metrů, hod kriketovým míčkem, skok z místa, autový hod medicimbalem (menší děti volejbalovým míčem), skákání přes švihadlo a překážkovou dráhu.Všechny děti se snažily o co nejlepší výkony, a proto byly také všechny při slavnostním vyhlášení výsledků, které se konalo vtělocvičně, po zásluze odměněny drobnou cenou a potleskem. Páťákům a paní učitelce děkujeme za vzornou přípravu celé akce.

23. 9. 2009
Ráno na nás před školou čekalo překvapení! Přijela svačinová hlídka! Ve škole se učíme o zdravém životním stylu a zdravé výživě. A dnes jsme si to ověřili v praxi. Kdo měl zdravou svačinu, dostal malý dáreček.

10. 9. 2009
Dnes nás navštívil kouzelník. Byl fakt bezvadný. Také bychom chtěli být tak šikovní. To by nám pak ta školní práce šla od ruky!

17. 8. 2009
Učíme se spolupracovat s dětmi z jiných zemí. Proč bychom se také učili cizí jazyky, že? Naši francouzští přátelé právě dorazili. Dnes večer se ubytovali v rodinách, zítra dopoledne budou přivítáni paní starostkou, večer se pak společně setkáme ve škole. V dalších dnech navštíví naši krásnou Prahu i zajímavá místa v Jizerských horách a Českém ráji. Už se těšíme, co všechno spolu zažijeme.  

Návštěva z Francie