Školní rok 2008-2009

Sporťák 2009 proběhl v prvním červnovém týdnu. Zúčastnilo se ho na 40 žáků 2. stupně. A kde jsme všude byli?

Pondělí - 1. 6. 2009
Dětský den jsme oslavili na Černé Studnici. (Tam byla celá škola.) Hned ráno jsme vyrazili pěkně "po svých" až nahoru k rozhledně. Po cestě jsme plnili úkoly, které pro nás připravili žáci 8. a 9. třídy. Část dětí se vydala do školy v Pěnčíně, kde se převažovaly hliníkové koule. Dnešní den se totiž na Černé Studnici konalo vyhodnocení soutěže ve sběru hliníkového odpadu "Koulíme, koulíme kouli.."  My jsme sesbírali jsme tolik hliníkových obalů, že naše koule měly nejvíc kilogramů, ale protože byly dvě (měla být za celou školu jen jedna), obsadili jsme až druhé místo. Nevadí, příští rok sválíme všechno dohromady. Koule se po zvážení dovezly pod rozhlednu a poslední úsek opravdu valily ručně do kopce. Velmi si ceníme výkonu našich kluků. Nasadili obrovské tempo a u rozhledny byli s velkým náskokem první. Jsou to prostě jedničky! A jak vidíte, nakonec jsme poseděli i u ohníčku.

Úterý - 2. 6. 2009
Dnes nás čekal sjezd Jizery na raftech. Největší strach jsme měli z počasí, ale přálo nám štěstí! Hned od rána svítilo sluníčko, a tak jsme už ve vlaku měli dobrou náladu. Po důkladném zaškolení jsme plni očekávání nasedali. Pro většinu z nás to byl úplně první zážitek na vodě, tak jsme se trošičku báli. Počáteční strach jsme ale rychle překonali a nakonec bez problému vše zvládli. Byla to nádhera!

Středa - 3. 6. 2009
Autobus nás odvezl na Jizerku, dál už jsme museli šlapat pěšky. Prošli jsme naučnou stezku okolo Bukovce, prohlédli si rašeliniště Jizery.......

Čtvrtek - 4. 6. 20009  +  Pátek - 5. 6. 2009
Přechod západních Krkonoš v nás vzbuzoval obavy, a to nejen pro náročnou túru, ale i kvůli počasí. Podle předpovědi měl v horách padat sníh. Jak uvidíte, splnilo se to. A kde jsme všude byli? Autobus nás odvezl do Špindlerova Mlýna, pak jsme se vydali (s celou výbavou na zádech) údolím Bílého Labe na Špindlerovu boudu a dále až do cíle prvního dne - Moravskou boudu. Tady jsme měli zajištěné ubytování, večeři a snídani. V pátek jsme "dupali" přes Sněžné jámy na Labskou boudu, k prameni Labe a přes Krakonošovu snídani do Harrachova. Odtud už pak zase autobusem domů do naší zlaté Zásady....

V celostátním kole soutěže Helpíkův pohár v Jeseníku jsme byli i letos mimořádně úspěšní. Naše družstvo žákyň z 5. třídy (Lenka Špidlenová a Lucka Nývltová) vyhrálo!!! Bližší podrobnosti přineseme později. Určitě budou i zajímavé fotky, lektor - pan Miroslav Gorčík - jich má vždycky spoustu. Zatím jsme nějaké stáhli ze stránek Helpíka. Snad se na nás autoři nebudou zlobit, vždyť tím propagujeme jejich krásnou soutěž a záslužnou práci. Děkujeme děvčatům za vzornou reprezentaci a panu Gorčíkovi za obětavost a čas, který každoročně věnuje vzorné přípravě našich dětí. Na Helpíkův pohár jezdíme každoročně, a tak jsme této soutěži věnovali vlastní stránku. Helpíkův pohár

Helpíkův pohár 2009
Opět pilně trénujeme na Helpíkův pohár. Po celoroční práci se zúčastníme krajského kola v Jablonci nad Nisou. A když ho vyhrajeme, hurá do Jeseníku.... Povedlo se. Vidíte, jak jsme to oslavili? Snad se nám zadaří i v celostátním kole. A když ne, nevadí, hlavně, že umíme spolehlivě, správně a rychle poskytnout první pomoc.

BESIP 2009
Testy z dopravní výchovy jsme letos psali už 8. dubna. Docela se nám podařily. S napětím jsme čekali, jaké bude  počasí 21. dubna. Na ten den jsme si totiž naplánovali jízdu zručnosti. A měli jsme štěstí. Bylo nádherně! Atmosféru zachytili reportéři z osmé a deváté třídy. Snad se bude líbit i vám.

Žáci 5. až 8. třídy hned po ránu vypravili autobusem na dalekou cestu. Celý den se totiž učili ve Středisku ekologické výchovy Libereckého kraje Střevlik (my mu ale říkáme Střevlík) v Oldřichově v Hájích. Po příjezdu se rozdělili na dvě skupiny, každá absolvovala jiný projekt. Žáci 5. a 6. třídy nejprve absolvovali program Letem ptačím světem. Seznámili se se všemi druhy ptáků, kteří žijí v Jizerských horách, poznávali jejich hlasy, a pak je pozorovali dalekohledem ve volné přírodě. Po prohlídce ekocentra řešili úkoly dalšího programu Odpad - kam s ním? Zamýšleli se nad tím, co přináší přírodě třídění, jak správně odpad třídit, jestli by nebylo lepší odpad vůbec nevytvářet, a jak toho dosáhnout. Na závěr si někteří sami vyrobili vlastní papír tzv. ruční výrobou. Žáci 7. a 8. třídy pracovali celý den na projektu Půda pod lupou. Seznámili se s různými typy půd, s jednotlivými půdními vrstvami,  v okolí centra odebrali vzorky. Ty pak v laboratoři zkoumali pomocí nejmodernějších přístrojů. Pár fotek jsme pro vás udělali, ale jenom mobilem. Nejsou moc kvalitní, ale atmosféru celého dne jsme snad zachytili.

14. 4. 2009 uspořádala paní učitelka Jana Báčová pro žáky a žákyně výjezd na horolezeckou stěnu. Akce proběhla ve spolupráci s katedrou tělesné výchovy Technické univerzity v Liberci ve sportovní hale v Harcově. Po příjezdu a převléknutí do sportovního oblečení dostali „horolezci a horolezkyně“ lezecké sedáky a odborné proškolení. Pak už nezbývalo, než se pod dohledem instruktorů pustit umělou stěnou vzhůru. Troufli byste si i vy? Fotografie jsme schválně neupravovali (určitě by to šlo). Horolezci sice nejsou moc vidět, ale my jsme chtěli, abyste viděli tu obrovskou výšku a ocenili odvahu našich žáků.

26.3.2009
Žáci ze 4.a 5.třídy zúčastnili oblastního přeboru škol ve vybíjené, který se konal  v Jablonci nad Nisou v ZŠ Liberecká. Děti se velmi snažily a po pěkném bojovném výkonu obsadily celkové čtvrté místo.

23. 2. 2009 a 24. 2. 2009
V těchto dnech nás navštívila bývalá žákyně školy Nikola Abrahamová. Spolu se svou kamarádkou Alenou Suranovou si pro naše žáky připravily kurz první pomoci. Obě totiž studují na Vyšší zdravotnické škole v Ústí nad Labem obor záchranář. Je vidět, že studují s chutí, protože si připravily opravdu zajímavé ukázky a aktivity. Naši žáci si pod jejich vedením vyzkoušeli, jak správně poskytnout umělé dýchání, jak zajistit stabilizovanou polohu zraněného, prohlédli si orgány v lidském těle a sami se pokusili o ošetření některých zranění. Všech činností se účastnili se zaujetím, a tak lze předpokládat, že až se někdy dostanou do situace, kdy bude jejich zásahu potřeba, nebudou se bát a účinně poskytnou první pomoc.

12. 2. 2009 žáci naší školy vybojovali ve sportovní hale ve Smržovce výborné 2. místo ve florbalovém turnaji. Osmáky a deváťáky doplnili spolužáci z nižších tříd. Většina z nich hrála svůj první turnaj na tak velké ploše. Po počátečním okukování soupeřů nasadili kluci velmi bojovný výkon a dokázali, že nadšení a radost ze hry může porazit i trénované soupeře. Turnaj pořádala ZŠ Smržovka a kromě našich hráčů přijeli ještě florbalisti ze ZŠ Masarykova Tanvald a ZŠ Železný Brod. Do okresního finále postupuje ZŠ Železný Brod.

22. 1. 2009 se žákyně  z 8. a 9. třídy zúčastnily svého prvního volejbalového turnaje, který pořádala ZŠ Tanvald ve sportovní hale. Naše děvčata změřila své síly s těmito družstvy:  ZŠ Arbesova (JBC), Sportovní gymnázium Dr.Randy, Gymnázium U Balvanu, Gymnázium Tanvald a ZŠ Tanvald - sportovní. Dívky si s míčem a velikostí volejbalového hřiště (už se těšíme, až budeme také trénovat v takové tělocvičně) poradily velmi dobře a po bojovném výkonu obsadily pěkné 5.místo. Do krajského kola postoupila ZŠ Arbesova.

8. 1. 2009 - 14. 1. 2009
Hned po vánočních prázdninách jsme využili prvního sněhu a vydali se na lyžařský výcvik. Bylo nás hodně, v areálu lyžařského vleku v Zásadě se sešli žáci 7., 8. a 9.třídy, v minulých letech se totiž výcvik pro nedostatek sněhu nemohl uskutečnit. Podle úrovně lyžařských dovedností jsme byli rozděleni do družstev a po rozcvičení si trénovali a vylepšovali svoji obratnost (chůze a obraty na lyžích, zastavení pluhem, jízda na vleku, rovnovážná cvičení, odšlapování, základní oblouky a jejich modifikace, carvingový oblouk). Každý výcvikový den byl rozdělen do dvou částí, které oddělovala přestávka - trošku jsme si odpočinuli a doplnili energii. Na závěr jsme se všichni zúčastnili závodu ve slalomu a po skvělých výkonech byli odměněni drobnými cenami. Byl to bezvadný týden!

Před Vánoci se v tělocvičně uskutečnil 1.klubový přebor sdružení Bonsai. Stojí za to se podívat, s jakým zápalem všichni bojovali. Však je také (kromě medailí) čekala sladká odměna.

16. 12. 2008
Letos jsme vánoční akademii uspořádali v naší malé tělocvičně. A vůbec to nevadilo, vešli se tam účinkující i diváci. Vlastně bychom se neměli rozdělovat na herce a diváky, vždyť nakonec jsme zpívali koledy všichni. Nebo se snad někdo "ulejval?".

14. 10. 2008
Odpoledne jsme vyrazili společně se svými rodiči do Tipsport areny v Liberci na hokejové utkání Bílí Tygři Liberec  - Sparta Praha. Během cesty autobusem jsme se všichni zúčastnili tipovací soutěže o několik DVD se zápasy Bílých Tygrů.  Dobrému výkonu jsme moc nevěřili a začátek tomu také napovídal, ale pak se (možná i díky našemu hlasitému fandění) situace obrátila. Po strhujícím závěru Bílí Tygři zvítězili 5:2. Byl to úžasný zážitek, naše hlasivky to vydržely, ani jsme druhý den ve škole moc nechraptili. Už se těšíme, až zase vyrazíme na nějakou podobnou akci.