Školní rok 2012-2013

Školní výlet 7. a 8. třídy do Sedmihorek

Dne 19. 6. jsme se vydali na výlet do Sedmihorek. Cesta autobusem do Železného Brodu byla vcelku příjemná, až na to, že jsme jeli brzo ráno J. Vlakem to byla zábava. Z Železného Brodu jsme jeli do Turnova a tam jsme přestoupili na další vlak, kde nás čekal geolog a náš průvodce Geopraku Český ráj Ivan Matějíček.Dojeli jsme do kempu a hned jsme se šli koupat do rybníku s názvem Bažantník. Pak jsme vyšli na první výpravu. Než jsme došli na zámek Valdštejn poštípalo nás mnoho komárů, i když jsme šli po slunci. U zámku jsme si udělali delší přestávku a vyrazili dále po neznačené Ivanově zkratce. Došourali jsme se k malému rybníku uprostřed skal. Poté k Kopicovu statku, kde jsme si prošli sochy, co vyřezával pan Kopic do skal. Navštívili jsme ještě vyhlídku u Lvíčka, z které jsme viděli skoro celé Hruboskalso a vydali se zpět do kempu. K večeru jsme se ještě koupali a když jsme měli jít v deset hodin spát, moc se nám nechtělo.

Druhý den jsme už v půl deváte byli připraveni se sbalenými věcmi před učitelskou chatkou. Po předání chatek jsme se vydali na menší výlet přes Myší díru až na Hrubou Skálu a skalním městem zpět do kempu. Vykoupali jsme se, zahráli si přehazku a volejbal. Pak už nás čekala cesta na nádraží. Ve vlaku bylo strašné teplo a největší zábava byla, když chtěl někdo otevřít okno a nešlo mu to J. Na přestup v Turnově jsme měli 4 minuty, ale všechno jsme perfektně stihli.  Autobusem každý dojel až domů.

Děkujeme paní učitelce Janě Báčové a Evě Živné, které nám tento pěkný výlet zorganizovaly.

Karolína Lišková, žákyně 7. třídy

BURZA věcí z půdy

 Burza starého nepotřebného školního nábytku (židliček, stolů...), pomůcek, elektropřístrojů (starých magnetofonů, projektorů na diarámečky, kopírek, monitorů k počítačům…) proběhla v  pátek 21. 6. 2013 od 7.00 do 18.00 hod. a v sobotu 22. 6. 2013 od 8.00 do 11.00 hod. v tělocvičně školy.

 

Vzdělávací program 

Na konci školního roku navštívili žáci 2. třídy naší školy  Městskou knihovnu v Jablonci nad Nisou. Pracovnice dětského oddělení  knihovny nachystaly pro děti besedu  o autorce  J.K. Rowlingové a jejich knihách- Harry Potter. . Všechny děti nás  překvapily znalostmi této literatury. V soutěži o postavách, místech, zvláštnostech těchto knih  se děti předháněly v rychlosti a správnosti odpovědí .Nejlepší získali cenu a všichni dárek za snahu. Po prohlédnutí knihovny  jsme šli do kinosálu a sledovali  pohádky. Díky všem pracovnicím dětského oddělení knihovny děti prožily krásné dopoledne posledních červnových dnů. 

Mgr. Zuzana Hradecká, třídní učitelka  2. třídy

 

Výlet školní družiny


V úterý 18. 6. 2013 děti obou oddělení ŠD zakončily letošní školní rok pěším výletem do Zbytků v hojném počtu 35 ze 42 přihlášených dětí. Jelikož nás zasáhlo velké vedro, dalo nám náročné stoupání opravdu „zabrat“. Ale všechny děti i obě paní vychovatelky to zvládly na jedničku. V cíli nás čekala kromě lahodného osvěžení – kornoutu zmrzliny pro každého, také houpačka, skluzavka a další dobrůtky, které si děti mohly zakoupit. Do školy jsme se sice vrátili znavení vedrem, ale spokojení a dokázali jsme si, že zvládneme i „nemožné“.

Radka a Jana - vychovatelky ŠD


 

Plavecký výcvik žáků 1. - 4. třídy

Žáci 1. - 4. tř. se ve dnech 15. 5. - 12. 6. 2013 zúčastnili plaveckého výcviku v plaveckém bazénu v  Jablonci nad Nisou. Děti se na každou hodinu moc těšily a výcvik si užívaly. Žáci byli rozděleni do  družstev  a   pod vedením učitelů plavání se učili plaveckému umění. Na závěr výcviku si děti doplavaly pro mokré vysvědčení. I ty nejmenší se odvážily do velkého bazénu a na největší atrakci vodní tobogan.

Iva Landová

Bylinkový program

V naší škole proběhl 31. 5. vzdělávací program o bylinách vedený p. Palatovou z Eko centra sídlem v Jablonci nad Nisou.
Téměř celé dopoledne se děti  ve druhé třídě učily poznávat různé byliny a ejich význam. Překvapilo mě, že téměř všechny děti poznaly  byliny  podle obrázků, vůně nebo podle popisu. Znaly také použití bylin v domácnosti při vaření a při přípravě bylinných čajů.

Paní Palatová přivezla několik druhů usušených bylin, různé masti a kapky vyrobené  z bylin a děti s nimi seznamovala. V další části programu byly děti rozděleny do skupin, hledaly informace o bylinách v atlasech, zapisovaly si poznámky a pak přednesly všechny svoje znalosti před třídou. Na závěr  jsme uvařili dětem bylinkové čaje. Celá akce byla velmi poučná a děti byly velmi aktivní. Počasí bylo ale velmi špatné a tak jsme nemohli jít ven a poznávat byliny přímo na loukách v okolí školy. Toto poznávání jsem s dětmi uskutečnila minulý týden a děti si založily herbář z některých známých bylin. V posledním červnovém týdnu přijede znovu p. Palatová a půjdeme s dětmi poznat další bylinky v okolí a projdeme část naučné stezky v Zásadě.

Mgr. Zuzana Hradecká

 31. 5. Koulíme, koulíme kouli

Letos, stejně jako každý rok, se naše škola zúčastnila soutěže „Koulíme, koulíme kouli,“ kterou pořádá škola Pěnčín. Žáci naší školy i se svými rodiči celý rok pilně sbírali hliníkový odpad z domácností, ze kterého jsme pak vyrobili velkou kouli a ještě větší hliníkový válec. Celkem jsme nasbírali 70 kg hliníkového odpadu a v soutěži škol jsme ZVÍTĚZILI!

I přes nepříznivé počasí jsme si soutěž užili. Vláčkem jsme jeli ke kostelu sv. Jakuba, kde jsme si vyslechli historii zdejší kaple. Poté nás čekalo pohoštění v pěnčínské základní škole v podobě cukrovinek, dortů a čaje. Po krátkém posezení nás místní žáci odvedli do dílen, kde jse z odpadků -  například z pet lahví vyráběli užitečné věci. Vyrobili jsme psa „Rezyho“ do kterého se hází vybité baterie.

Bára Hušková, žákyně 8. třídy


 

31. 5. Oslava MDD - 1. třída

 V pátek 31. 5. 2013 jela 1.tř. se svojí tř. uč. a p. vychovatelkou Janou na výlet za zajímavostmi do Železného Brodu. Bohužel jim nepřálo počasí. Úkryt před deštěm děti našly v železnobrodské sokolovně, kde právě u příležitosti oslav MDD probíhal program ČESKO SE HÝBE. Program pro děti byl velice pěkně připravený i přes nepřízeň počasí. Každé z dětí si našlo to, co ho nejvíce zaujalo: překážková dráha, badminton, volejbal, stolní tenis, automodelařina, soutěže, kvíz pro žáky ZŠ, mini zumba, závodní tým aerobiku, břišní tance, módní přehlídka, diskoteka s vystoupením Michal David - revival. Do školy se vraceli všichni sice unavení, ale  spokojení z prožitého dne a oslavy.

 Iva Landová, třídní učitelka

 

8. 5. 2013 DEN ZEMĚ 

"Arboretum aneb učebna před školou" 

Zakládání arboreta díky projektu dotovaného Ministerstem životního prostředí

ve výši 70 000 Kč.

Tento projekt jsme mohli uskutečnit díky finanční podpoře MInisterstva životního prostředí, ale také díky podpoře rodičů a našich žáků.

 

Vážení rodiče a žáci, děkujeme Vám. S Vaší pomocí se akce povedla na jedničku!

 

Zde jsou fotografie z tohoto báječného dopoledne:

 

 

 

Vážení rodiče a přátelé školy,

děkuji za Váš velký zájem pomoci při budování hezčího a funkčního prostředí okolí školy. Vaše nabídka ve všech směrech předčila naše očekávání.   

8. května jsme nastartovali plán změn, který bychom z větší části chtěli ukončit na podzim a dále potom vylepšovat a doplňovat  podle toho, jaké finanční prostředky se nám podaří získat.

 

Program na 8. 5. 2013:

Nástup:   8.00 – 9.00 hod.

Plánované práce:     - odstraňování a správka plotu (pro táty)

                                   - oprava podlahy v kůlně  

                                   - sázení stromků a keřů

                                   - příprava a natírání kůlů ke stromkům

                                   - pokládání fólie proti plevelu

                                   - zakůrování

                                   - čištění a natírání laviček aj.

Marie Navrátilová, ředitelka školy

 

 Sázení květin pro maminky 

 

V úterý 7. 5. 2013 se vypravila první třída se svojí tř. učitelkou na exkurzi do zahradnictví pan Pavlata Zásada. Všechny děti se na  tento den moc těšily a nemohly se ani dočkat.
V zahradnictví děti přivítala paní zahradnice Pavlatová. Pro děti připravila prohlídku po zahradnictví a sázení květin pro maminky. Každý si mohl vybrat květinu, kterou si osobně sám za odborného dohledu paní zahradnice zasázel. Paní Pavlatová květiny dětem věnovala jako dárek. Děti na oplátku namalovaly pěkné obrázky. Dětem se v zahradnictví moc líbilo.
Děti se svojí třídní učitelkou by chtěly touto cestou moc poděkovat manželům Pavlatovým za ochotu a vstřícnost.

Iva Landová, třídní učitelka 1. třídy

Návštěva jabloneckého divadla

Divadelní představení Robinson Crusoe, které nastudovalo brněnské Divadlo Polárka, zhlédli v úterý 16. dubna žáci 4., 5. a 6. třídy. 

Představení se dětem velmi líbilo. Pět herců dokázalo srozumitelně malým divákům přiblížit osudy námořníka Robinsona z Yorku, jak je již v roce 1719 napsal slavný spisovatel Daniel Defoe.                                                      

Mgr. Eva Černá

 

 Slavnostní sázení lípy

Žáci naší školy byli pozváni paní starostkou 29. 4. 2013 na slavnostní sázení našeho státního stromu na Kapelní louku. Zúčastnili se žáci 4. třídy s pedagogickým dozorem a žáci 1. třídy se školní družinou. Jednalo se o darovanou  dvanáctiletou lípu od firmy Lípa s. r. o. v hodnotě 2000 Kč za úsporu elektrické energie v pouličním osvětlení obce.
Žáci pomohli lípu zasadit a zalít. Na závěr této akce obdržely děti malé občerstvení.

                                                                                                            Iva Landová

 Beseda na téma Den země, les. ochrana lesa a zvěře

Na čtvrtek 11. 4. 2013 se všichni žáci z první třídy moc těšili. Třídní učitelka pro děti  připravila překvapení ve formě besedy s panem Čížkem z  Držkova, odborníkem na les a myslivost. Při   poutavém a zajímavém vyprávění a při prohlídce trofejí, vábniček a dalekohledů se až dětem chvílemi tajil dech.
Žáci se z vyprávění dozvěděli mnoho poučných a zajímavých věcí o ochraně lesa, přírody, o životě lesní zvěře, jak se chovat ke zvířatům poraněným a nemocným, jak poznáme nemocné zvíře.
Touto cestou žáci 1. třídy a třídní učitelka panu Čížkovi moc děkují za poutavé vyprávění.

Iva Landová, třídní učitelka 1. třídy

 

Poděkování panu Hejdukovi

 Děkujeme panu D. Hejdukovi za instalaci televizní antény, zprovoznění  televize, videa a přehrávače DVD na naší škole.                                    

Nocování ve škole

Z pátka 22. března 2013 na sobotu 23. března 2013 pátá třída spala ve škole. Děti si užily sportu, her i legrace. Chtěla bych tímto poděkovat tatínkovi Honzíka Manna, který mi moc pomohl jak při aktivitách, tak i v noci, protože si vzal na starost  partu chlapců. Děkuji i manželům Živným, kteří se též připojili při pátečních činnostech.                         

Za 5. třídu Dáša Marková, třídní učitelka

 

Návštěva Ekocentra 

Ve středu 20. 3. navštívili žáci 3. a 6. třídy středisko Ekocentrum v Jablonci nad Nisou. Paní Palatová si pro ně připravila program „Velikonoce našich předků“. Děti se dozvěděly, co se ukrývá pod záhadnými jmény postních nedělí i dnů v pašijovém týdnu. Zároveň si mohly vyzkoušet různé techniky zdobení vajíček a vyráběly dekorační předměty s tématikou Velikonoc.  Program byl zajímavý a dětem se líbil.

Eva Černá, třídní učitelka 6. třídy

  Exkurze do Mladé Boleslavi

Do výrobny a muzea firmy ŠKODA AUTO a.s. do Mladé Boleslavi s naší třídou jela dne 19. 3. 2013 i jedna třída z jabloneckého Gymnázia U Balvanu. V muzeu byla více stará auta než ta novější, ale také jsme se dozvěděli, že se tam dříve vyráběly motorky a kola. Z muzea jsme přejeli autobusem do výrobních hal. Dostali jsme na sebe rozlišovací vesty a sluchátka, abychom slyšeli vše, co nám říkal náš průvodce. Viděli jsme výrobnu motorů a lisovnu plechů. Je škoda, že jsme nemohli do montážní haly, protože se tam vyráběl nový tajný typ auta Škoda. Exkurze se mi líbila, i když o auta nemám takový zájem jako kluci. BYLO TO ZAJÍMAVÉ.

redaktorka Karolína Lišková, žákyně 7. třídy

 

Knihovna a ekocentrum  

V rámci Měsíce knihy navštívila 2. třída Městskou knihovnu v Jablonci nad Nisou. Objednaná exkurze v dětském oddělení knihovny se konala 14.3. Děti se seznámily s řádem knihovny, měly možnost nahlédnout do různých knih. Všichni žáci se začetli do krásných knih, prohlíželi si vystavené tituly v novinkách nebo jen chodili a pročítali názvy knížek a autory. Strávili jsme v knihovně nádhernou chvíli a domluvili jsme si další návštěvu knihovny na červen. Vyšli jsme z knihovny a prohlédli jsme si Dolní náměstí, přešli jsme do Ekocentra, kde na nás čekala paní Palatová s velikonoční dílnou. Zde si děti vyrobily různé velikonoční ozdoby, přání a namalovaly vajíčka. Vyprávění o Velikonocích, o různých zvycích z dávných dob i ze současnosti nás všechny zaujalo. Děti mohly soutěžit, učily se koledy a ochutnávaly netradiční zeleninu. Myslím, že celé dopoledne bylo velmi zajímavé, odnesli jsme si plno zážitků a informací.

Zuzana Hradecká, třídní učitelka 2. třídy

 

Velikonoční dílny

 

Masarykova základní škola pořádala odpoledne 13. 3. 2013 od 15.00 do 18. 00 hod. VELIKONOČNÍ DÍLNIČKU. I tentokrát přišlo mnoho dětí v doprovodu svých rodičů. Na několika stanovištích, která připravili všichni vyučující, si mohli společně vyrobit zajímavé velikonoční dekorace. Pletli jsme věnečky z proutí a pomlázky, mramorovali vyfouklá vajíčka, vyráběli veselé slepičky, jarní motýlky a  tulipány, malovali na sádru nebo pletli velikonoční ozdoby ze sisalu. Ve školní jídelně bylo připraveno občerstvení a příjemné posezení.

Jsme rádi, že se celá akce povedla. Rodiče i děti nás navštívili v hojném počtu. Všichni odcházeli spokojení se svými výrobky a dobré náladě. Těšíme se, že v příštím roce budeme v pořádání vánočních i velikonočních dílniček pokračovat. Věříme, že jsme započali novou tradici, a do školy budou děti rády chodit nejen dopoledne, ale i odpoledne - třeba se svými rodiči, či prarodiči.

Mgr. Jana Báčová

 Maškarní rej


V pátek 1. 3. se konal v naší škole karneval pro žáky první až páté třídy. Všechny děti si po oznámení této velmi oblíbené akce chystaly masky a kostýmy. Celý týden děti mluvily o tom, za co půjdou a jak se těší. V pátek si všichni přinesli svoje modely, nadšeně se převlékali a vzájemně se hodnotili. Při vstupu do tělocvičny, kde se karneval konal, děti i učitelé žasli nad převleky a mnohdy hádali, kdo se za nimi skrývá. Pochvala patří žákům 7. třídy, kteří tento karneval organizovali a celý program vymysleli s pomocí jejich třídní učitelky. Tito žáci skvěle řídili celou akci, uváděli všechny soutěže, vedli rozhovory s dětmi. Jako první byla vyhlášena promenáda jednotlivých tříd v maskách. Viděli jsme mnoho krásných princezen, čarodějnic, pirátů, lupičů a mnoho dalších nádherných pohádkových bytostí i skutečných postav, sportovců a zvířátek. Pak následoval tanec a různé soutěže, při kterých se vystřídalo mnoho dětí. Vyhlášení nejlepších masek bylo odměněno potleskem, stejně jako různé hry. Všechny děti si odnášely sladkou odměnu a nádherný zážitek. Letošní karneval hodnotím jako velmi úspěšný a určitě se již všichni těší na další podobnou akci plnou smíchu a pohody.

Z. Hradecká - třídní učitelka 2. třídy

  

 

Matematika v kuchyni - první část projektu Matematika s chutí

 

Od října až do konce února čtvrťáci pilně pracovali na matematickém projektu s  názvem Matematika v kuchyni. Je to vlastně spousta matematických dovedností přenesených do praxe, plno zákonitostí, které děti pochopily či odhalily při něčem, na co se těšily. Děti si totiž měly uvařit, zcela samostaně, polévku, hlavní jídlo, moučník a salát. To vše v množství, ze kterého by se najedlo 14 dětí. Předpokladem úspěchu bylo zvládnout vážení, měření objemu, počítání nákladů, orientace v nabídce prodejen s potravinami. Děti si musely poradit i s problémem počtu strávníků, takže, aniž by si vlastně všimly, probraly problematiku zlomků. Pracovaly s různými druhy vah, vážily, odměřovaly, rozdělovaly, vzájemně si pomáhaly a kontrolovaly. Ve finále, když bylo vše propočítáno a připraveno, si nakonec musely poradit i se samostatným nakupováním potravin (vše hrazeno z projektu Matematika s chutí). Finální den vaření, už byl pro všechny spíše odměnou za poctivou přípravu. Děti se s gustem pustily do krájení, loupání, strouhání, míchání...no prostě bylo ve školní kuchyňce od rána opravdu živo a v půl dvanácté jsme mohli všichni zasednout k narychlo připravené slavnostní tabuli. Servírovala se bramborová polévka, čínské řízečky z kuřecího masa s bramborovou kaší a mrkvovo ananasový salát. Moučník v podobě Medovníku jsme si nechali přes víkend odležet. Děti jedly, jako by předtím týden hladověly...zkrátka co si samy navařily, jim chutnalo nejvíce J. 

Ačkoli se může zdát...a dětem se tak zdálo, že cílem bylo finální jídlo, byla tím pravým cílem našeho snažení právě cesta, kterou se k jídlu dopravily a to, co se při tom naučily.  

Velké poděkování patří panu Dědkovi ( Jablotron), který náš projekt prostřednictvím Matematiky s chutí sponzoroval a umožnil nám tak uhradit náklady na vaření, nákup vah , odměrek a odměrných válců.  

Mgr. Jitka Madejová, tř. učitelka 4. třídy

 

Více se dočtete na webových stránkách školy v kategorii Projekty

 

Sběr papíru a pet lahví

Sběr papíru a pet lahví se uskutečnil ve dnech 27. a 28. 2. 2013 ve škole. Stále soutěžíme o vítěznou třídu v množství doneseného sběru, proto doporučujeme i pro příště sběr zvážit a nahlásit kilogramy.

 

BLUDIŠTĚ

Naši žáci se 11. 2. zúčastnili natáčení soutěže BLUDIŠTĚ v České televizi v Ostravě. Za  naši školu bojovali Sára Kordíková, Radek Pelc, Marek Cón a Jan Fulín. V soutěži nám také pomohla paní učitelka Kurfiřtová. I když naši žáci věděli, že tato soutěž je velice náročná, jeli tam plni sil a odhodlání. Všechny úkoly zvládali výborně, ale v posledním si nebyli jistí s odpovědí a zaváhali. Byla to velká škoda, protože odpověď měli správnou. Ale druhý tým se přihlásil rychleji. I přesto, že nás fanoušci povzbuzovali velkým potleskem, se nám postoupit do dalšího kola nepodařilo a večer jsme museli odjet domů.

Redaktorka Barbora Hušková 

Zde se můžete podívat na některé chvíle z  průběhu natáčení:

 

 

Lyžařský výcvik

Žáci ze  6. a 7. třídy měli v týdnu od 4. do 8. února v areálu lyžařského vleku v  Zásadě lyžařský výcvik. Na sjezdovce panovaly ideální podmínky, počasí bylo také skvělé. Ve středu a ve čtvrtek jsme lyžovali za nádherného slunečného počasí. Žáci pilně trénovali a svoje dovednosti zúročili v pátek při závodech ve slalomu.  Vítězkou v kategorii dívek se stala Karolína Lišková, na 2. místě skončila Barbora Prousková a na 3. místě Sára Zerzubová. V kategorii chlapců zvítězil Matouš Zeidler, druhý byl Daniel Mojžíš a třetí Pavel Ulman. Diplom a  drobné ceny si ale zasloužili všichni, protože projeli obě závodní kola bez problémů a s chutí.

Mgr. Jana Báčová

 

Zápis do I. třídy

Ve čtvrtek dne 24. 1. 2013 proběhl od 13.00 do 17.00 hodin v budově Masarykovy základní školy v Zásadě zápis žáků do I. třídy.

 

Burza dětského zimního sportovního oblečení

 

Ve čtvrtek dne 10. 1. 2013 se ve škole konala historicky první burza sportovního oblečení. Děkujeme zaměstnancům a žákům školy, kteří se na této akci podíleli a zajistili perfektní průběh akce. Zde je plakát, který zval veřejnost:

_____________________________________________________________________________

Proč se nebát fyziky 

V pátek dne 4. 1. 2013 se žáci druhého stupně zúčastnili projektového dne Proč se nebát fyziky. Odborníci z IQ parku připravili dětem velmi zajímavé dopoledne. Skupinky žáků se  postupně vystřídaly na jednotlivých stanovištích a zkoumaly nejrůznější fyzikální jevy. Šesťáci a sedmáci měli program Slyšíme a posloucháme, po přestávce se zabývali optickými jevy. Osmáci a deváťáci nejdříve zkoumali energie a následně přemýšleli, jakou rychlostí se šíří zvuk, či měřili hladinu decibelů. Děti také mohly sestavovat jednoduché elektrické obvody, některé si vyzkoušely i práci na tkalcovském stavu. 

Program byl velmi zajímavý a většinu dětí alespoň na chvíli vtáhl do rozmanitého světa vědy.

Mgr. Jana Báčová

Vánoční besídka 

Ve čtvrtek dne 20. 12. 2012 v podvečer proběhla v tělocvičně školy již tradiční vánoční besídka, kterou žáci s pomocí vyučujících připravili pro své rodiče, prarodiče, sourozence a kamarády. Všichni učinkující se velmi snažili a sklidili zasloužený potlesk publika, které zaplnilo naši tělocvičnu téměř do posledního místa. Děkujeme všem učitelům i žákům, kteří svá vystoupení pěkně nacvičili.

Florbal - chlapci 8. a 9. třída

Ve středu 19. 12. 2012 se chlapci zúčastnili dlouho očekávaného turnaje žáků ve florbalu. Do oblastního kola se přihlásilo více než 20 škol. My jsme byli spolu se ZŠ Velké Hamry a ZŠ Desná nalosováni do skupiny, jejímž pořadatelem byla ZŠ Tanvald Sportovní. Tento rok jsme měli opravdu skvělý tým a všem družstvům jsme byli rovnocennými partnery. ZŠ Desnou jsme dokonce porazili 2:1. Do okresního finále jsme sice nepostoupili, ale i tak si všichni hráči zaslouží pochvalu za výborné vystupování a vzornou reprezentaci školy. 

Mgr. Jana Báčová

 

Loutkové divadlo Kozlík

Dne 17.12. 2012 k nám do školy přijelo Loutkové divadlo Kozlík. Akce byla objednána pro děti 1. až 4. třídy.Pohádka se jmenovala Jak šel kozlík do světa. Byly v ní nádherné loutky, které vedly dvě loutkovodičky.

Celá pohádka byla doprovázena hudbou, zpěvem a krásnými výraznými hlasy. Děti byly aktivně zapojeny do děje pohádky, např. napovídaly, co postavy mají udělat, kam mají jít, atd. Myslím si, že všechny děti pohádka zaujala. O přestávce jednotlivci odpovídali na kladené otázky. Během představení byli všichni žáci ukáznění a na konci si mohli všichni pohladit loutky. Poté se jednotlivé třídy fotily se všemi loutkami. Děti odcházely nadšené a o pohádce si vyprávěly. Já sama hodnotím celé toto představení velmi kladně.

Zuzana Hradecká, třídní učitelka 2. třídy

 

Vánoční dílna 

V pátek dne 7. 12. 2012 od 15 do 18 hod. proběhla v budově školy první vánoční dílna pro žáky a jejich rodiče. Návštěvníci školy vyráběli zajímavá vánoční přáníčka a jmenovky k dárkům, zdobili perníčky, tvořili ozdoby z vizovického těsta, do proutěných košíčků aranžovali chvojí, v kuchyňce pekli cukroví, v dílnách vyráběli malé vánoční stromečky, v družině se usmívaly vánoční panenky ze šišek a papírové vánoční ozdoby. Ve škole byla příjemná předvánoční atmosféra, kterou doplnila vánoční hudba. Kdo měl chuť, mohl se občerstvit ve slavnostně vyzdobené školní jídelně. Děkujeme všem zaměstnancům školy za pomoc při organizaci této akce a všem dětem i rodičům za účast. 

Výměna oken v 9. třídě  

Kromě vánoční dílny začala v pátek dne 7. 12. 2012 výměna starých oken v 9.  třídě. Stavební práce byly dokončeny během víkendu. Deváťáci v pondělí během poslední vyučovací hodiny pomohli třídu uklidit, za což jim děkujeme. Nyní se mohou v klidu a teple věnovat učení, aby na jaře uspěli v přijímacím řízení na střední školy a učební obory.

 

Mikuláš

Dne 5. 12. 2012 celá IX. třída připravila pro své spolužáky z nižších tříd mikulášskou nadílku. Školu i mateřskou školku v Zásadě navštívil Mikuláš, čtyři andělé a šest čertů.

Mgr. Eva Marková

 Poznej včelu 

26. 11. 2012 navštívila 5. třída naší školy  Jablonecké ekologické centrum. Děti se vydaly na výpravu za poznáním včelího společenstva. Název programu „Poznej včelu“ všechny děti neskutečně vtáhl do spolupráce s paní lektorkou, která měla program připraven velice profesionálně, postavený na vlastních zkušenostech s chovem včel.

Děti si samy ve skupinkách nastudovaly vývoj včel, život v úlech, práci včelaře, produkty včelího společenstva. Po následné prezentaci následovala ochutnávka medu a čaje. Myslím, že nás všechny tato návštěva velice obohatila. Děkuji paní lektorce Vendule Palatové. Již se těšíme na další setkání po vánočních prázdninách. Fotky a prezentace z této akce mámevystavené ve třídě.

Děti a třídní učitelka Dagmar Marková

 

Voňavý svět bylinek 

V pátek 9. 11. 2012 vyjeli žáci 7. třídy do Jablonce nad Nisou. Zde sídlí v prostorách Ekocentra pobočka Střediska ekologocké výchovy Český ráj, která nabízí školám zajímavé výukové programy k doplnění učiva základní školy. Sedmáci si vybrali program Voňavý svět bylinek. 

Nejprve přiřazovali nejběžnější sušené byliny našeho okolí k obrázkům, pojmenovávali je a seznamovali se s jejich léčivým účinkem. Pak se rozdělili do skupinek a snažili se o té své zjistit s pomocí atlasů rostlin zajímavé informace. Výsledky své práce pak prezentovali ostatním skupinkám. Nakonec došlo i na vaření čaje, ochutnávání a hlasování o nejchutnější čaj. Program se žákům velmi líbil. Již se těší na jaro a na další společné setkání třeba přímo v Českém ráji.

 Mgr. Jana Báčová

 

Dýňový den

Dýňový den proběhl ve středu  24. 10. 2012 během třetí a čtvrté vyučovací hodiny. Žáci II. stupně pomáhali žákům  I. stupně. Všichni si přinesli různé přírodniny a pomůcky, stoly byly plné dýní a listů. Na každém prkénku byly dužiny dýní, které se na nich pevně držely a nechtěly dolů. Srandovní kloboučky zářily na dýních. Všechny ubrusy měly naoranžovělou barvu. Děti si při vydlabávání i zdobení dýní povídaly se svými kamarády. Zanedlouho byly stoly plné hotových výrobků. Žáci jimi vyzdobili vstup do školy, kde si je děti i rodiče mohou prohlédnout zblízka.

Rozhovory:             „Jak se ti líbil dýňový den?“

Katka: „Byl velmi barevný a velmi se hodil k podzimu.“

Paní ředitelka Mgr. Marie Navrátilová: „Moc se mi líbí dýňový den, nápady a tvořivost dětí, právě procházím všechny třídy.“

Michal: „Dýňový den se mi velmi líbil a jednu dýni jsem dostal, abych si ji mohl doma také ozdobit.“

Sourozenci Kuba a Lukáš: „Dýňový den byl dobrý, byla dobrá zábava.“ „Nuda nebyla nutná.“

                                                               Zapsaly redaktorky K. Brabcová a T. Mladonická (7.tř.)

 

8. třída v laboratoři

Ve středu 17. 10. navštívili žáci 8. třídy laboratoře na SUPŠ sklářské v Železném Brodě.  Vyzkoušeli  si dělící metody - filtraci a destilaci. Také měli možnost vidět sublimaci a extrakci.

Rádi si návštěvu zopakujeme.  Mgr. E. Živná