31. 10. a 1. 11. 2013 Zelený den

 

(sázení stromů, sokolnické představení,

 

činnost solárního domečku, třídní aktivity)

 

Krásný den začal výstupem sokolníka, pana Jana Brože, který za námi přijel až z jižních Čech. Celý druhý stupeň se přesunul do tělocvičny. Pozorovali jsme dravé ptáky, některé i v letu. Viděli jsme třeba výra velkého, poštolku obecnou, káni harrisovu, sovu pálenou nebo krkavce. Po  nás zhlédli pěkné a poučné představení  žáci z prvního stupně.

V půl desáté se kluci ze sedmé, osmé a deváté třídy přesunuli na pozemek školy. Všichni dostali rýče, lopaty a krumpáče a začali vykopávat jámy pro stromky. Dívky z osmé a deváté vyráběly na počítači informativní cedulky pro stromky a pak se také zapojily do sázení. Po představení k nám přišli žáci z prvního stupně a pozorně se dívali na biologa z liberecké organizace Čmelák, od které stromy máme. Předvedl nám, jak se strom sází, jak máme stromy správně zasypat a obalit, aby je neokousala žádná srnka ani jelen. 

Kromě sázení stromů jsme měli i další aktivity. Žáci z šesté třídy si pohráli se solárním domkem. Žáci z páté třídy se vydali do lesa spolu s paní učitelkou Kurfiřtovou a vrátili se s množstvím přírodních surovin. Čtvrtá třída trhala plevel mezi keři, které jsou před školou. Třetí třída byla v lese a prohlížela si stromy, které potom žáci i kreslili. Druháci pomáhali sázet stromky a v první třídě si četli pověsti o stromech. Všichni pozorně naslouchali, aby se dozvěděli, jak to skončí.

Zelený den se protáhnul i do prvního listopadu. Pokračovali jsme sázením dalších stromků a rostlin, ale nejen tím. V první třídě tentokrát jen neposlouchali, ale i kreslili nejen stromy, ale i bubáky. Druhá třída si povídala o krásných stromech. Třetí třída se dala do kreslení dravců a čtvrtá třída vyráběla postavičky z listí. Pátá třída si z rostlin, které nasbírali včera v lese, vytvořila pestré koláže. Šestá  rozměřovala místa pro další stromky a také je sázela. Sedmáci, osmáci a deváťáci už byli zkušení, tak ostatním pomáhali.

Oba dny se nám vydařily. Počasí nám přálo a za námi je vidět velký kus práce. Věříme, že se naším stromům bude dařit a okolí školy tak bude zase o něco hezčí.

Karolína Brabcová, žákyně 8. třídy

Chcete-li, můžete si prohlédnout prezentaci z tohoto projektu, kterou vyrobily (včetně fotografií, textů i rozhovoru) žákyně Barbora Hušková, Karolína Lišková a Sára Zerzubová:

Zelený den