Projekt „Zdravý životní styl a dopravní výchova v Libereckém kraji“

Základní škola v Zásadě se ve školním roce 2014-2015 přihlásila do projektu „Zdravý životní styl a dopravní výchova v Libereckém kraji“, který realizuje společnost Odyssey Performance Enhancement Network s. r. o. ve spolupráci s Týmem silniční bezpečnosti (organizace Bezpečně na silnicích o. p. s., Liberec).

Naše děti od 1. do 9. třídy v prosinci prošly seminářem, který byl nazván „Zdravý životní styl“. Přednášející s dětmi diskutovala na témata zdravé jídlo, pitný režim, pohyb a odpočinek. V lednu následovaly další semináře, které byly zaměřeny na tato témata z dopravní výchovy: bezpečnost chodce, bezpečnost cyklisty, bezpečnost v autě a zdravověda. Cílem programu bylo prohloubit vědomosti z dopravní výchovy, jako jsou dopravní značky, křižovatky či chování účastníků silničního provozu.

Školitelé dopravní výchovy měli připravené konkrétní situace, použivali interaktivní tabuli a filmy s dopravní tematikou. Měli s sebou také konkrétní pomůcky, např. kolo, helmy, autosedačky, reflexní prvky na oblečení. Žáci se aktivně účastnili seminářů, diskutovali se školiteli, pracovali s interaktivní tabulí.

Velmi důležitou součástí školení bylo poskytování první pomoci. Pracovnice Českého červeného kříže dětem ukázala zásady první pomoci raněnému. Všichni byli poučeni, jak se mají zachovat v krizových situacích, ve kterých jsou sami nuceni postarat se o zraněného člověka a přivolat záchrannou službu. Součástí zdravovědy byla také ukázka masáže srdce a dýchání na figuríně, zastavení tepenného krvácení a zvládnutí šokového stavu zraněného.

Žáci se díky kvalitní výuce v těchto seminářích naučili základy první pomoci a rozšířili si své znalosti dopravní výchovy. Tato akce bude dále pokračovat v jarních měsících praktickou jízdou na kole a jeho údržbou. Velikým přínosem pro naši školu je to, že jsme od výše jmenované společnosti  získali šest jízdních kol a dostali jsme také sponzorským darem helmy.

Doufáme, že díky probíhajícímu projektu budou děti připraveny mj. na bezpečné vyjetí na kolech či zvládání dopravních situací.   

Mgr. Zuzana Hradecká

Fotografie z akce si můžete prohlédnout v sekci Naše činnost- Aktuality (školní rok 2014-2015)