Školní rok 2014-2015

 

 

Slavnostní ocenění reprezentantů školy a rozloučení se školou

 

 

Ve čtvrtek dne 25. 6 2015 proběhla v tělocvičně školy velká slavnost, na kterou přijali pozvání starostka Městyse Zásada Andrea Princová, poslankyně Jana Hnyková, starosta obce Loužnice Petr Krupka a reprezentanti fotbalového klubu FK Jablonec.

 

Paní ředitelka Marie Navrátilová společně s dalšími vyučujícími a hráči FK Jablonec ocenila žáky a žákyně, kteří během školního roku vzorně reprezentovali školu v oblastních, okresních, krajských nebo i celostátních soutěžích. Kromě mnoha sportovních, zdravotnických nebo výtvarných soutěží byly děti úspěšné i v těch odborných (Olympiáda ze zeměpisu, biologie, chemie, anglického jazyka). Všichni dostali pěkná trička s nápisem Reprezentant školy.

 

Po krátkém hudebním programu paní ředitelka poděkovala za práci kolegyním, které odešly do důchodu. A pak už nastalo milé loučení se žáky 9. třídy. Paní ředitelka, třídní učitelka Jana Báčová, učitelé, zástupci obcí a paní poslankyně jim osobně pogratulovali a popřáli mnoho úspěchů v dalším studiu na středních školách a odborných učilištích. Atmosféra v tělocvičně byla nádherná a dojemná. Vše pak ještě umocnila píseň, kterou s deváťáky a sborem šesťáků zpívala celá škola i závěrečné video z mnoha akcí, které žáci 9. třídy ve škole zažili.

 

Touto cestou děkujeme také paní Vendule Balatkové za poskytnutí fotografií, které v tělocvičně během programu nafotila.

 

Mgr. Jana Báčová

Sedmihorky a průkaz cyklisty

Žáci 3.-5. třídy byli 23.6. v Ekocentru v Sedmihorkách. Celé dopoledne měli možnost strávit aktivně pod vedením lektorů v přírodě a se zvířaty.

Žáci 4. třídy byli 25.6. na Dětském dopravním hřišti v Jablonci nad Nisou, kde skládali zkoušky cyklisty.

 

 

 

 

Výlet deváťáků do Jinolic

Ve dnech 15. a 16. června vyrazili deváťáci na poslední školní výlet, tentokrát do příjemného autokempu Jinolice, který je nedaleko Prachovských skal. Celá akce byla pohodová a myslím, že to pro všechny bylo fajn rozloučení se školou.

Mgr. Jana Báčová, třídní učitelka 9.třídy

 


Jarmareček: Pojďte s námi do cirkusu 

 

Dne 9. 6. 2015 se naše devátá třída spolu s osmou a sedmou třídou pomáhala na jarmarečku v mateřské škole v Zásadě. Většina sedmáků prodávala v krámku. Osmáci byly v oblecích. A většina deváťáků byly také v oblecích. Tento jarmareček, měl název Pojďte s námi do cirkusu. Byly zde provazochodkyně, fakír a tanečnice, klauni, opičí dráha, drezura slonů, siláci, krotitel lva a žongléři. Na každém stanovišti musely děti vyplnit daný úkol. Pokud ho splnily, dostaly odměnu a razítko. Ale pokud jí nesplnily, tak také dostaly odměnu a razítko, aby nebyly děti smutné (hlavně ty malé). Jarmareček začal kolem osmé hodiny ráno a končil kolem jedenácté hodiny dopoledne. Všichni návštěvníci si to užili, podle toho co jsem slyšel. Paní ředitelka školky nás i pochválila za skvělou pomoc a odměna nás neminula :D. Všichni jsme si to užili.

Michal Kadáš, žák 9. třídy

 Výlet žáků 4. třídy

Žáci 4. třídy byli na výletě v Liberci. Největším zážitkem byla návštěva zábavního centra v Plaze-svět dinosaurů. Krásné exponáty dinosaurů, přírodu, déšť  v pralese, film D4 o dinosaurech a filmy o vývoji dinosaurů, to vše děti viděly. Na konci prohlídky si mohly děti hrát na průlezkách, skákat, klouzat, běhat po lávkách a jezdit na autíčkách. Myslím, že se všem dětem v Dino- parku líbilo. Pak jsme ještě prošli  Krajskou knihovnu v Liberci,  byli jsme ve všech odděleních knihovny, nejdéle jsme se zdrželi v dětském odděleni. Celý výlet byl krásný  a všechny  děti byly velmi hodné a ukázněné´ při cestě hromadnými dopravními prostředky. Bylo to pěkné zakončení školního roku.

 

Mgr. Zuzana Hradecká

 

 

 


Plavecký výcvik

V letošním školním roce jezdili žáci 1.-4.třídy  na plavecký výcvik do Jablonce nad Nisou. Přibližně 70 dětí  z naší školy každý týden hodinu a půl plavalo. Malé děti začaly v malém bazénku, ale brzy zkoušely plavat i ve velkém bazénu. Pokud se někdo letos nenaučil úplně dobře plavat, za rok se určitě vše doučí. Každá třída se účastní  výcviku po čtyři roky. Na  starších dětech bylo vidět, jak už zvládají plavecké styly, skoky do vody i plavání na vytrvalost. Všechny děti získaly na závěr výcviku ,, Mokré vysvědčení ". Nejdůležitější však je, že žáci, kteří se letos zúčastnili, plavali s chutí a zlepšovali se v plavání každou hodinu. Zvládli sjet tobogán i plavání v divoké řece, lovili puky, sbírali kroužky ve vodě, skákali z bloků. Patří jim všem pochvala.

Mgr. Zuzana Hradecká

  Krajské kolo dopravní soutěže mladých cyklistů

Přivezli jsme stříbro a bronz!!

V průběhu května naše týmy postoupily z oblastního do okresního kola a z okresního do krajského kola. To proběhlo ve dnech 4. a 5. června v Jablonci n.N. a Liberci. V obou kategoriích byla obrovská konkurence (8 nejlepších škol z celého Libereckého kraje), ale naši žáci se nezalekli ani specialistů ze škol, které se dlouhodobě na tuto každoroční soutěž připravují a po skvělém týmovém výkonu obsadili místa na stupních vítězů.

Ve čtvrtek si museli poradit s mapou a společně vymyslet ideální trasu po městě  pro cyklistu. Byli také testováni z pravidel silničního provozu a na dopravním hřišti museli v časovém limitu projet všechna zadaná stanoviště bez dopravních přestupků, kolizí, při odbočování museli správně ukazovat a rozhlížet se... Již po sečtení výsledků za první den jsme v obou kategoriích figurovali na předních pozicích. Po shlédnutí průběžných výsledků jsme přejeli do autokempu Pavlovice v Liberci. Po večeři si kluci i holky zahráli fotbal, opekli buřty a měli prostor pro zábavu. Po snídani jsme opět přejeli do Jablonce, kde všechny čekaly další dvě disciplíny- jízda zručnosti a záchrana zraněných osob.

Sečteno, podtrženo:
Žáci z 1. kategorie ve složení- Michal Raemich, Filip Hocke, Barbora Vondráčková a Kateřina Katzerová obsadili skvělé 2. místo.
Žáci ze 2. kategorie ve složení- Pavel Ulman, Daniel Zurčín, Karolína Lišková a Karolína Brabcová obsadili ve velké konkurenci výborné 3. místo.

Vedoucí týmu Mgr. Jana Báčová

Podívejte se, jak to bylo od začátku:


 

Závody žáků 3. a 4. třídy v lehké atletice

V pátek dne 29. 5. se konaly závody v lehké atletice. Žáci 3. a 4. třídy běhali na 100 metrů, házeli kriketovým míčkem a skákali do dálky z místa.


Koulíme kouli

Dne 29. 5. se uskutečnil již 8.ročník soutěže Koulíme kouli, kterou každoročně pořádá ZŠ Pěnčín. Reportáž z této akce napíšou deváťáci a my Vám pak jejich zážitky zprostředkujeme. Nyní se již můžete podívat na průběh akce na fotografiích:

 

McDonald Cup 

Žáci naší školy se i v letošním školním roce zúčastnili turnaje McDonald’sCup. Obě družstva I. – III. třída, IV. - V. třída prošla v obvodním kole bez ztráty bodů a postoupila do okresního finále. Zde v silné konkurenci a po bojovném výkonu obsadilo mladší družstvo páté místo a starší žáci čtvrté místo v okrese. Všem, kteří se turnaje zúčastnili, patří poděkování za reprezentaci školy. Děkujeme trenérovi Petru Fišerovi, který se podílel na zajišťování turnajů. Dík patří i panu Kochánkovi a paní Fišerové. Ti poskytli pomoci při dopravě žáků. Věříme, že se naši žáci zúčastní tohoto turnaje i příští rok a budou přinejmenším úspěšní jako letos.  

Petr Černý


Okresní kolo dopravní soutěže cyklistů v Jablonci nad Nisou

V dubnu postoupili oba naše školní týmy z oblastního kola mezi nejlepší 4 školy okresu Jablonce n.Nisou. Okresní kolo se konalo dne 13. května opět na dětském dopravním hřišti. K základním disciplínám - jízdě zručnosti a testům z pravidel silničního provozu přibyla ještě zdravověda a jízda podle pravidel silničního provozu. Oba týmy předvedly pěkné výkony, ve velké konkurenci obsadily 2. místo a POSTUPUJÍ do KRAJSKÉHO KOLA!

Za 1.kategorii postupují: Michael Raemisch, Filip Hocke, Barbora Vondráčková a Kateřina Katzerová.

Za 2. kategorii postupují: Pavel Ulman, Daniel Zurčín, Karolína Lišková a Edita Jehličková.

VŠEM GRATULUJEME!

Mgr. Jana Báčová


Den ZEMĚ 

V pátek  dne 8. 5. nám přišlo již po třetí ve svém volném čase pomoci mnoho rodičů, dětí a přátel školy s úpravami areálu školy. Tentokrát byly v plánu tyto práce: Maminky s dětmi ošetřovaly keříky a bylinkové zahrádky. Tatínci pomohli- s rekonstrukcí doskočiště  a volejbalového hřiště – stavba terasového hlediště. Hlavně pomoc tatínků byla pro nás velmi důležitá, protože práce byla těžká a my bychom ji nebyli schopni s dětmi zvládnout sami. Tyto náročné stavební práce dozoroval a organizoval pan Jiří Pacák, kterému velmi děkujeme za pomoc. Během dopoledne se stihlo udělat mnoho práce a jako vždy jsme akci zakončili příjemným posezením u ohně a opékáním špekáčků.

 

Protože bylo třeba dokončit práce okolo školy i na doskočišti a rozběhové dráze, pokračovali jsme s dětmi ještě 14. května, kdy nešel v Zásadě elektrický proud. Opět pod laskavým vedením pana Pacáka děti pomáhaly s přípravou na vložení obrubníků podél rozběhové dráhy doskočiště a s dokončením doskokové plochy.

Mgr. Jana Báčová

 Na následujících fotografiích si prohlédněte, jaký kus práce jsme společně zvládli:


Muzeum energie, soutěž ve sběru baterií

Koncem dubna jsme se žáky 9.třídy jeli na velmi poučnou exkurzi do Muzea energie ve Velkých Hamrech. Byla to jedna z podmínek účasti v soutěži tříd jabloneckého okresu o nasbírání co největšího počtu vysloužilých baterií. Vítězná třída dostane finanční částku 5000 Kč na školní výlet. Žáci baterie pilně shromažďovali a s paní učitelkou Živnou jich napočítali 2160. Uvidíme, zda to bude k prvenství stačit.

 

Hlídky mladých zdravotníků 

Letošní rok se soutěže hlídek mladých zdravotníků zúčastnili žáci 6., 7. a 9 třídy. Akce probíhala 6. května 2015 v hasičské stanici v Jablonci nad Nisou.  Celkem bylo 15 povinných stanovišť, z toho 5 soutěžních, kde jsme museli předvést své zdravotnické zkušenosti na figurantech a 10 nesoutěžních stanovišť, kde jsme si mohli vyzkoušet výzbroj vězeňské služby, jak správně resuscitovat a další.  Žáci 7. a 8. třídy skončili 10 místě a žáci 6. třídy skončili na 14 místě.  Všichni si soutěž moc užili.   

Leoš Růžička, žák 7. třídy

Dne 6. 5. 2015 jsme se účastnili soutěže Mladý zdravotník, která se konala ve Mšeně v hasičárně. Našim úkolem bylo na pěti stanovištích, provést první pomoc a zachránit člověka v nesnázi. Po dokončení všech pěti stanovišť, jsme museli splnit dalších deset volných stanovišť. Po doběhnutí všech hlídek se konalo vyhlašování. Žáci z prvního stupně se umístili na krásném 8 místě. Žákyně druhého stupně se umístili na desátem místě. S sebou jsme si odvezli spoustu pěkných cen a nové znalosti do další soutěže. 

Sára Zerzubová, žákyně 9. třídy

Čarodějný den a zahradnictví 

Ve čtvrtek 30. dubna jsme si v první a druhé třídě užili vyučování v duchu čarodějnic a čarodějů. Prvňáčci a druháci i jejich učitelky přišli ten den do školy převlečeni do čarodějnického. Celé vyučování se neslo v duchu kouzlení, výroby lektvarů , tvoření, strašidelného čtení a soutěžení . Všichni jsme si to užili a příjemně se naladili na večer.

Čarodějnice první kategorie Kadimůra a Baba Magi

 

 Paní Pavlatová nám opět vyšla vstříc a pozvala nás do svého zahradnictví, kde si děti mohly zdarma zasadit kytičku pro maminku k svátku matek. Moc jí tímto děkujeme.

Za 1. a 2. třídu Z. Abrahamová a J. Madejová

 Dopravní soutěž cyklistů v Jablonci nad Nisou

Během dubna se žáci od 5. do 9.třídy zúčastnili školního kola dopravní soutěže. Nejlepší kluci a holky nás reprezentovali v Jablonci nad Nisou na dětském dopravním hřišti. V oblastním kole zajeli obě kategorie skvěle a tak postupují do okresního kola! V 1.kategorii nás reprezentovali Michal Raemisch, Filip Hocke, Barbora Vondráčková a Kateřina Katzerová a vyhráliI! Ve 2.kategorii skončili druzí za favoritem soutěže z Rychnova Pavel Ulman, Daniel Zurčín, Edita Jehličková a Karolína Brabcová. Gratulujeme!!!

Mgr. Jana Báčová

 

A takhle jsme soutěžili ve školní tělocvičně:

 

Žáci naší školy sportují  

Ve středu 29. 4. se naše škola zúčastnila Okresního finále ve štafetovém běhu na Střelnici v Jablonci nad Nisou.

Závodilo se ve dvou kategoriích. První kategorie byla pro 1. - 3. třídu, kde se běžela štafeta 8x100m. Žáci zvládli velmi dobře předávání štafetového kolíku i rychlý běh. Také druhá kategorie pro 4. - 5. třídu zvládla štafetu na 8x100m skvěle. Pak následovala smíšená štafeta 8x200m pro obě kategorie.

Naši sportovci se umístili na 4. místě v okrese. Naše děti velmi chválím a moc ráda s nimi jezdím na závody a soutěže, protože kromě reprezentace a sportovních výkonů dokazují, že jsou velmi poslušní a respektují dospělé, za což byli již několikrát pořadateli na různých utkáních a závodech pochváleni.

Mgr. Zuzana Hradecká


 

Biologická olympiáda

Dne 23. 4. se žákyně 7. třídy Lucie Blažková, Kateřina Zamlová a Kristýna Živná zúčastnily okresního kola v 49. ročníku biologické olympiády v Jablonci n. N. v gymnáziu U Balvanu.  Olympiáda byla rozdělena do tří částí- teoretická část, což byl test, praktická byla poznávačka,  nakonec byla laboratorní práce. Všem 3 dívkám se podařilo vše splnit a nezůstat pozadu, avšak postoupit nemůžou všichni. Na 13. místě se umístila Lucie Blažková, na 8. místě byla Kristýna Živná a na třetím postupovém místě se umístila Kateřina Zamlová, která se dostala do krajského kola. Dne 18. 5. v Liberci v domu dětí a mládeže Větrník se umístila jako 11. v celém Libereckém kraji. Všechny dívky si soutěž užily, odnesly si mnoho zážitku a příští rok to zkusí znovu.

Kateřina Zamlová, žákyně 7. třídy

 

Fotbalisté Baumitu v Zásadě 

Během jara nás již dvakrát ve škole navštívili fotbalisté FK Baumit Jablonec na podpisové  a propagační akci. Tentokrát se fotbalisté setkali se žáky ve středu 22. dubna. Zájem o podpis byl veliký, jak můžete vidět na několika následujících fotografiích:

  Oblastní přebor žáků 4 . a 5. třídy ve vybíjené 

Jeli jsme linkovým autobusem do Jablonce nad Nisou. Pak jsme šli pěšky do Mšena. Začali jsme hrát v 11.00 a skončili ve 14.00. Všechny zápasy byly těžké, ale i tak jsme se snažili, ale nebyli jsme tam kvůli výhře, byli jsme tam, abychom si zahráli. Příští rok jako pátá třída to zkusíme znovu a bude to o hodně lepší. 

Ondřej Štefanec, žák 4. třídy

 My jsme jeli ráno v 8:45. Když jsme dojeli, tak jsme měli ještě dost času. Prošli jsme se po hrázi. Pak jsme vyrazili na cestu do Mozartovy školy. Když jsme tam došli, tak jsme se šli převléknout do nových dresů. Jako první jsme hráli s Pěnčínem. Ale byl to silnější tým a tak jsme prohráli. Hrozné bylo, že nás tam děti pomlouvaly. Nevyhráli jsme sice, ale bylo dobré si tam alespoň zahrát.

Kateřina Hejduková, žákyně 4. třídy

Na vybíjenou jsme jeli linkovým autobusem. Do Mšena jsme šli pěšky. Našim prvním soupeřem byl Pěnčín. Na prvním místě byla škola Pasířská. My jsme byli na posledním místě. Jeden kluk z jiné školy kopl do míče a rozhodčí ho vyhodil ze hry, ale potom ho do té hry zase vrátil.Mě ten turnaj hodně bavil ani jsem se nechtěl střídat. Dohromady jsme hráli osm zápasů. Příští rok už to bude lepší. Týmy tam byly Pasířská, Mozartova, Arbesova, Pěnčín a my, Zásada. 

Jiří Mach, žák 4. třídy


Divadlo Kozlík

Ve středu 25. března do naší školy již po několikáté přijelo loutkové divadlo. Dětem z prvního stupně se Vodnická pohádka velmi líbila. Podívejte se na několik fotografií z divadelního dopoledne v tělocvičně školy.


 Píšeme francouzským dětem

Již druhý rok si děti z naší školy dopisují s dětmi z Démouville. Tentokrát napsali žáci ze 4. a 5. třídy do Francie velikonoční přání. 

snmek 007
snmek 008
snmek 009
snmek 010

 Velikonoční dílničky

V pořadí již třetí velikonoční dílničky jsme ve škole zorganizovali tentokrát již v pátek 13. března. To proto, aby si všichni své velikonoční výrobky a výzdobu užili co nejdéle. V prostorách školy bylo opět mnoho zajímavých stanovišť. I tentokrát našlo cestu na dílničky mnoho dětí a rodičů, za což jsme moc rádi.
Nabízíme Vám k nahlédnutí několik fotografií, které příjemnou atmosféru zachycují:


 

Chemická olympiáda

Dne 9. 3. 2015 jsem se účastnila chemické olympiády, která se konala na základní škole Pasířské. Museli jsme se zúčastnit dvou částí olympiády. Jedna spočívala v praktické zkoušce a druhá v obecných znalostech chemie… Nebylo to vůbec lehké. Na praktické zkoušce jsme měli kolorimetrii a pár výpočtů. V znalostní části to bylo vše okolo kyselin, solí a výpočtů, takže docela hard core. 

Karolína Lišková, žákyně 9. třídy

 Anglická olympiáda

Dne 23. 2. 2015 jsem se účastnila okresního kola anglické olympiády, která se konala ve Víkýři. Olympiáda byla rozdělena do více kategorií. Moje kategorie obsahovala asi 17 účastníků. Témat jsme měli 10 a náhodně jsme si vybrali jedno, o kterém jsem následně musela 1-2 min. hovořit. Pokud nám došly nápady, tak se nás na něco porota zeptala. Napsali jsme si i krátký poslechový testík.  Byla to fajn zkušenost pro další účasti na olympiádách. J

Have a nice day J Good bye Karolína Lišková

Na svahu s osmičkou a devítkou 

V týdnu, kdy byl ukončen lyžařský výcvik šesťáků a sedmáků, si mohli oživit svoje lyžařské dovednosti i žáci z vyšších tříd. Ti měli lyžařský výcvik před dvěma roky, a tak s chutí opět vyrazili na svah. Během čtvrtečního dopoledne dne 19. 2. 2015 si připomněli třeba jízdu na jedné lyži, odšlapování, zopakovali různé druhy oblouků, paralelní jízdu ve dvojici nebo si zaskákali na malém skokánku. Sportovní dopoledne se nám vydařilo a bylo příjemným zpestřením výuky TV.

Mgr. Jana Báčová

Lyžařský výcvik žáků 6. a 7. třídy 

Vzhledem k příznivým sněhovým podmínkám a dobrému počasí jsme mohli opět uskutečnit lyžařský výcvik. Provozovatelé Skiareálu v Zásadě i letos nabídli dětem naší školy možnost nákupu permanentky za velmi příznivé ceny. Výcvik proběhl ve dnech 11.-13.2. a po víkendu na odpočinek ve dnech 16. a 17.2. 2015.

Ve středu jsme nejprve s paní učitelkou Jitkou Madejovou rozdělily žáky  a žákyně podle výkonnosti na začátečníky a pokročilé. Pak už jsme se pustily do výcviku. Během několika dnů byli začátečníci schopni sjet celou sjezdovku, pokročilí se zase zdokonalovali v různých lyžařských dovednostech. V pondělí jsme pro žáky uspořádaly závody ve slalomu. Všichni zajeli skvělé jízdy. Nejlepšího času mezi chlapci v jedné ze dvou závodních jízd dosáhl Daniel Zurčín, v kategorii dívek zvítězila Kateřina Princová. V úterý jsme se se svahem rozloučili. Výcvik proběhl bez problémů, zranění a v dobré pohodě. Budou-li příští rok dobré sněhové podmínky, určitě si nějaký den na lyžování s dětmi opět vyčleníme.

Mgr. Jana Báčová

 


 

 

Zeměpisná olympiáda

 

Dne 17. 2. 2015 se žákyně Kateřina Princová ze 6. třídy,  Edita Jehličková a Kristýna Živná ze 7. třídy zúčastnily zeměpisné olympiády v Jablonci nad Nisou na Randově gymnáziu. Jako pedagogický dozor tam s nimi jela paní zástupkyně Martina Mičková.  Dívky se zúčastnily 3 částí a těmi byly: teoretická, praktická část a práce s atlasem.  Dívky si to velice užily, i když se ani jedné nepodařilo postoupit do dalšího kola.

 

 

 

Edita Jehličková a Kristýna Živná, žákyně 7. třídy

 

 

 Projekt Zdravý životní styl a dopravní výchova v Libereckém kraji 

Základní škola v Zásadě se přihlásila do projektu „Zdravý životní styl a dopravní výchova v Libereckém kraji“, který realizuje společnost Odyssey Performance Enhancement Network s. r. o. ve spolupráci s Týmem silniční bezpečnosti (organizace Bezpečně na silnicích o. p. s., Liberec).

Naše děti od 1. do 9. třídy v prosinci prošly seminářem, který byl nazván „Zdravý životní styl“. V lednu následovaly další semináře, které byly zaměřeny na tato témata z dopravní výchovy: bezpečnost chodce, bezpečnost cyklisty, bezpečnost v autě a zdravověda. Školitelé dopravní výchovy měli připravené konkrétní situace, použivali interaktivní tabuli a filmy s dopravní tematikou. Měli s sebou také konkrétní pomůcky, např. kolo, helmy, autosedačky, reflexní prvky na oblečení. Žáci se aktivně účastnili seminářů, diskutovali se školiteli, pracovali s interaktivní tabulí.

Tato akce bude dále pokračovat v jarních měsících praktickou jízdou na kole a jeho údržbou. Velikým přínosem pro naši školu je to, že jsme od výše jmenované společnosti získali šest jízdních kol a dostali jsme také sponzorským darem helmy.

Doufáme, že díky probíhajícímu projektu budou děti připraveny mj. na bezpečné vyjetí na kolech či zvládání dopravních situací.

Mgr. Zuzana Hradecká

Více informací se dočtete v sekci Projekty.

Zde si můžete prohlédnout několik fotografií z akce:


Gymnastické závody žáků 3. a 4. třídy 

Žáci ze 3. a 4. třídy pilně trénují každou středu pod mým vedením gymnastiku ve sportovním kroužku. Připravila jsem pro tyto děti závody. Všichni se těšili na soutěž, ale obávali se soupeřů. Ve středu 28. 1. začaly závody. První v akrobacii - volná sestava dle vlastního výběru, pak roznožka přes kozu a přeskok přes koně. Děti předvedly skvělé výkony a odměnou jim byly opravdové medaile. Závodníci ze 3. třídy, kteří začali trénink až v letošním školním roce, mě velmi potěšili svými schopnostmi a závodníci ze 4. třídy jsou jim skvělým vzorem.  Všem dětem děkuji za jejich snahu a sportovní výkon. Od jarních měsíců spojíme tréninky s lehkou atletikou. V červnu pak uskutečníme závody v běhu na 50 m, 100 m a ve skoku dalekém. Těším se na další sportovní zážitky s dětmi. 

Mgr. Zuzana Hradecká

 

 9. třída na trampolínách a v KVK v Liberci 

V úterý dne 27. 1. 2015 jsme se žáky 9. třídy podnikli výlet do Liberce. Z Jablonce nad Nisou jsme vlakem dojeli na liberecké nádraží, kde byl první cíl naší výpravy- trampolínové centrum. Pod vedením zkušeného lektora se žáci nejprve rozehřáli a rozcvičili. Pak už následovala metodická průprava s různými pomůckami ke zvládnutí základních skoků na trampolíně. V závěru všichni natrénovali a předvedli pěknou sestavu a někteří dokonce vyzkoušeli i salto vpřed.

Hodina utekla jako voda a my jsme se po svačině přesunuli do budova Krajské vědecké knihovny, kde jsme měli domluvenou exkurzi (jako součást předmětu Práce s informacemi). Žáci se seznámili s historií liberecké knihovny, funkcí knihoven, typy pramenů, mezinárodním desetinným tříděním. Prakticky si také vyzkoušeli vyhledávání v on-line katalogu  na závěr zpracovávali získané informace v souhrnném testu.

Mgr. Jana Báčová, třídní učitelka 9. třídy

 

 

Vánoční besídka

Ve čtvrtek 18. 12. přišla chvíle, na kterou se většina dětí se svými učiteli již několik týdnů připravovala. Vánoční besídka. Dopoledne byla generální zkouška. Učinkující si vyzkoušeli, jaké to je mluvit, hrát, tančit nebo zpívat pro mnoho lidí. No, chce to odvahu, vystoupit před zaplněným sálem.

Odpoledne v 16 hod. besídka slavnostně začala. Večerem provázeli Karolína Lišková a Michal Kadáš z 9. třídy. Na úvod zahráli pohádku Čert a Káča žáci 4. třídy v režii paní učitelky Zuzany Hradecké. Pak děti z 1. třídy. zatančily  taneček Červený šátečku. Tanec děti naučila paní učitelka Zdena Abrahamová. Ta později s dětmi přidala píseň Jsem vášnivá (učitelka výslovnosti). Skladbu Chtíc, aby spal, zahrála žákyně 3. třídy Klára Marková. Mezi jednotlivá čísla byly vloženy krátké reklamy v podání žáků šesté třídy. Žáci třetí třídy vystoupili pod vedením pana učitele Petra Černého s pásmem básní a anglických písní. Se svým tanečním vystoupením zaujaly žákyně Valerie Chmelová a Kateřina Katzerová. Pěkou koledu zahráli na flétnu žáci druhé třídy pod vedením paní učitelky Jitky Madejové. Páťáci s chutí zazpívali píseň Hastrmane Tatrmane. Hezkou pohádku - Jak se čerti ženili- zahrály děti, které navštěvují kroužek komunikace s Lenkou Němcovou. Píseň Rolling in the Deep zazpívaly dívky z 5. třídy Veronika Čabová, Valerie Chmelová a Barbora Vondráčková. Deváťačky Kristýna Dubská, Karolína Lišková a Erika Veberová- dívky z 9. třídy opět oslnily tancem a zdařilými akrobatickými kousky. Druháci odložili píšťalky a vyměnili je za košťata. V choreografii paní učitelky Jitky Madejové zatančili na známou píseň Saxána. Posledním číslem byl letecký výlet do exotických míst společně s devátou třídou. Na závěr si opět všichni zazpívali známé vánoční koledy.

Zde jsou fotografie z dopolední generální zkoušky a slavnostního večera. Tímto děkuji panu Liboru Tilerovi a jeho manželce za poskytnutí fotografií a videa ze školní besídky.

Mgr. Jana Báčová

 

 

Vánoční dílničky

V pátek 12. prosince proběhly již po třetí v naší škole vánoční dílny pro všechny příznivce školy, kteří si zde mohli vyrobit mnoho vánočních dekorací a ozdob pro radost nebo jako dárek. Během odpoledne jsme se pokusili poslat přání Ježíškovi. Vzhledem k dosti větrnému počasí některá přání moc daleko nedolétla, ale Ježíšek si je určitě vyzvedl. Pokud někdo při vánočním tvoření dostal chuť na nějakou dobrotu, mohl využít příjemné prostředí ve školní jídelně a posedět u čaje, kávy, či zákusku.

Jsme rádi, že i tentokrát našlo cestu do školy mnoho dětí, rodičů, prarodičů i našich bývalých žáků a společně jsme si mohli připravit příjemnou vánoční atmosféru.

 

 Mikuláš 

Na pátek 5. prosince se letošní deváťáci velmi těšili. Jako každý rok měli tu čest navštívit všechny třídy školy v podobě andělů, čertů a Mikuláše. Většina školních dětí se letos chovala vzorně. Po krátké básničce nebo písničce, kterou děti předvedly samostatně nebo s celou třídou dostal každý školák sladkou odměnu. Mikuláš, čerti a andělé se zastavili i v kuchyni a v ředitelně, a pak už pokračovali do mateřské školy, kde na ně čekaly malé děti. Celá akce se vydařila a deváťáci byli se svou "misí" spokojeni.

Třídní učitelka Jana Báčová


 Den otevřených dveří v ISŠ Vysoké nad Jizerou  

Dne 14. listopadu 2014 naše škola opět ráda využila nabídku Integrované střední školy ve Vysokém nad Jizerou zúčastnit se Dne otevřených dveří. Ráno přijel pro osmáky a deváťáky autobus, který je dovezl až na místo akce. Děti se zaregistrovali a pak ve skupinkách postupně obcházeli deset stanovišť, na kterých plnili nejrůznější praktické, technické i vědomostní úkoly. Podle dosaženého výsledku získávali body, které na závěr mohli vyměnit za praktické odměny. Také si mohli prohlédnout školu, dílny i učebny a zjistit od učitelů nebo mistrů informace o svém možném budoucím povolání.

Mgr. Jana Báčová

  Přemyslovci na českém trůně

Dne 3. listopadu naši školu navštívila skupina historického šermu  Pernštejni. Byli to dva pánové, kteří byli oblečení do historického oblečení a připravili si pro nás v tělocvičně školy vystoupení, které se jmenovalo: „Přemyslovci na českém trůně.“ V představení vystupovaly i děti od nás ze školy- samozřejmě jenom jako dobrovolníci. Děj se odehrával v 11.- 13. století. Viděli jsme různé historické scény, kde vystupovali králové a knížata. Toto vystoupení nám mělo přiblížit, jak se v době vlády Přemyslovců střídali panovníci nejen na českých trůnech, ale zmínka padla i o Německu a dnešní Itálii. Na konci nám pánové ještě ukázali něco z historického šermu.

Celé toto představení bylo pojato zábavnou a vtipnou formou, která určitě pobavila jak děti z prvního stupně, tak i nás větší. A také nám mnoho ujasnilo. Představení se mi moc líbilo.

Kristýna Živná, žákyně 7.třídy

 Ten řízek nezvedej! Amos aneb 9.třída v akci.

 

Dne 10. 10. 2014 jsme jeli do Železného Brodu na divadelní představení Ten trapas nepřežiju, aneb ten řízek ze země nezvedej. V představení účinkovali Michaela Dolinová s mladým hercem Ladislavem Ondřejem (známým jako Jakub Mázl z Ordinace v Růžové zahradě).  Představení trvalo 60minut a bylo velmi zábavné.  Divadlo jsme sledovali z první řady a za námi byl celý sál obsazen nadchnutými diváky.  

Pak jsme jeli autobusem do Jablonce n. N. na veletrh vzdělávání ÁMOS. Veletrh se konal v prostorech Eurocentra v obou jeho budovách. Na AMOSOVI  byly k vidění školy z Libereckého kraje. Návštěvníci si zde mohli zkusit první pomoc, protože zde sídlil kromě škol také Červený Kříž  nebo projet na simulátoru. Myslím si, že návštěva veletrhu byla pro budoucí studenty středních škol velmi perspektivní, a to nejen proto,  že jsme dostávali letáčky s informacemi, ale také proto, že jsme si mohli o škole popovídat s učiteli nebo se na naše otázky zeptat studentů, kteří již tuto školu absolvují. Výlet se mi moc líbil a tento den jsem si opravdu užila. 

Erika Veberová, žákyně 9. třídy

 Den nenásilí

2. října se Masarykova základní škola v Zásadě aktivně zapojila do celorepublikové akce ke Dni nenásilí a vytvořila „živý symbol nenásilí“.


V roce 2007 byl 2. říjen (podle narození Mahátmy Gándhího) OSN vyhlášen Mezinárodním dnem nenásilí.  Na jeho oslavu se konají akce v různých městech na celém světě včetně České republiky. Většinou se jedná o studentské konference, koncerty, semináře a živé symboly nenásilí. Symbol nenásilí reprezentuje aktivní postoj proti všem formám násilí.

Je tvořen dvěma kruhy. Kruh je znak dokonalosti a souladu. Vnitřní kruh představuje každého z nás,  vnější kruh pak symbolizuje společnost kolem nás. Oba kruhy jsou spojeny dvěma polokruhy, které symbolizují vzájemné ovlivňování. Jeden bez druhého nemohou existovat.Aktivní nenásilí učí, že by se člověk měl ke svému okolí chovat tak, jak chce, aby se ono chovalo k němu.

Žáci i učitelé naší školy přišli ve čtvrtek do školy oblečeni do symbolické bílé barvy (symbolu čistoty, jasnosti a nevinnosti). Na úvod happeningu zněla píseň J. Lennona „Dejte míru šanci“.  Posléze byl všem dětem vysvětlen smysl celé akce. Pohovořili jsme o násilí, které se nás bezprostředně dotýká (agresivní chování, šikana, ohrožení cizími osobami…) i o násilí (zejména válečném) ve světě. Znovu jsme děti upozornili na to, jak důležitá je prevence násilí v sobě (sebereflexe našeho chování a uvědomování si důsledků našeho chování).

Chvilkou ticha jsme uctili památku všech obětí násilí a popřemýšleli o tom, komu a jakým způsobem dnes uděláme radost. Jak řekl právě Mahátma Gándhí: „Radost, kterou způsobíme druhému má podivuhodnou vlastnost: odrazem se neoslabuje, ale vrací se k nám košatější a zářivější.“

Na závěr našeho setkání jsme vytvořili „živý symbol nenásilí“. Foto posíláme humanistickým organizacím, které akci iniciovaly – Komunitě pro lidský rozvoj a organizaci Svět bez válek. Ze zaslaných fotografií bude vytvořena koláž, která s průvodním dopisem bude předána prezidentovi ČR, ministru spravedlnosti, ministru zahraničních věcí, poslanecké sněmovně, Evropskému parlamentu a Radě bezpečnosti OSN.{

Tento projekt je součástí Etické výchovy, kterou na naší škole vyučujeme. Happening, kterému jsme věnovali jednu vyučovací hodinu bezesporu přispěl ke vnímání sounáležitosti a jednoty v naší škole.

Opět jsme se přiblížili k vědomí, že „společně dokážeme cokoli“.

V roce 2007 přijala Organizace spojených národů rezoluci, která prohlašuje 2. říjen za „Světový den nenásilí“.

Mgr. Marie Navrátilová

Výtvarná výchova v MZŠ Zásada

Vážení přátelé MZŠ Zásada

Začal nový školní rok 2014/2015 . Chtěla bych tímto připomenout bývalé žáky deváté třídy a poděkovat jim za skvělou spolupráci v hodinách výtvarné výchovy, kdy jsme vytvořili i výtvarné zpracování našich drumbenů, které jsou součástí hudební výchovy. Myslím, že ještě hodně dětí si bude rádo bubnovat na Vámi výtvarně ozdobené drumbeny. Přeji Vám všem zvládnutí dalšího studia.

A našim současným deváťákům – těším se na naše hodiny výtvarné výchovy. V loňském roce jste dokázali, že Vás výtvarná výchova baví. Tak skvělé reprodukce francouzských impresionistů, které jste vytvořili, jsou toho důkazem. Čeká nás nelehký úkol v bývalé kreslírně naší školy. Určitě s Vaší pomocí zvládneme z těchto prostor vybudovat učebnu, kam budeme rádi chodit. Přeji Vám zvládnutí posledního roku na naší škole a kladná přijetí na další studia.

Za MZŠ Zásada Dáša Marková

Příměstský tábor

O letních prázdninách bylo na naší škole rušno. Na konci července proběhl příměstský tábor pro děti a současně v tomto termínu přiletěli naši francouzští přátelé z Démouville v Normandii.

Naše děti strávily týden plný akcí, hned v pondělí jely na dopravní hřiště v Jablonci nad Nisou, kde pod vedením policistky jezdily na kolech podle dopravních předpisů jako v běžném provozu. Další den jsme společně s Francouzi jeli na výlet na Ještěd a do liberecké zoologické zahrady. Krásným zážitkem pro všechny byla cesta lanovkou na Ještěd a cesta pěšky na Výpřež. V zoo jsme strávili také nádherné odpoledne. Ve středu jsme soutěžili v různých sportovních disciplínách. Tato utkání proběhla na naší krásné školní zahradě. Pěkné bylo vytvoření společných družstev českých dětí s francouzskými dětmi i jejich učiteli. Určitě bylo přínosem společné domlouvání v angličtině, francouzštině i češtině. Další akce proběhla v Plaveckém bazénu v Jablonci nad Nisou. V pátek se posedělo u ohně na zahradě a všichni si popovídali a poslechli hru na housle a kytaru. Společně strávený čas jsme zakončili opékáním buřtů. Francouzi, chlapci starší než naše děti z tábora, se velmi snažili o navázání pěkných přátelských vztahů a naše děti byly velmi vstřícné a kamarádské. Navíc chtěli francouzští přátelé u nás ve škole pracovat, a tak celý týden chlapci a jejich učitelé opravovali, brousili a natírali krásnou starodávnou skříň. Pracovali v každé volné chvíli a často až do večera. Výsledkem této práce je nádherná skříň, kterou jsme umístili na chodbu před ředitelnu. Velké poděkování patří našim kuchařkám, které v zásadské sokolovně připravovaly obědy pro všechny. Na tento společně strávený týden v naší škole určitě budeme dlouho vzpomínat.  

 Mgr. Zuzana Hradecká